Supermarketurile vor fi obligate să achite statului, pe lângă impozitul de 16%, și un impozit suplimentar, pregătit de parlamentari cu argumentul că afacerile lor merg "ca pe roți", dovadă înghesuiala clienților la casele de marcat. Impozitul va fi însă impus dacă va fi votat de ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis.
La acest moment, proiectul introduce un impozit suplimentar calculat la venitul anual al unui supermarket și este stabilit într-un cuantum de 0,5% pentru suma care depășește un venit anual de 3 milioane de euro și de 1,2% pentru suma care depășește un venit anual de 50 de milioane de euro.
Argumentul parlamentarilor este simplu: în timp ce o mulțime de magazine mici au pus lacătul pe ușă din cauza scăderii dramatice a vânzărilor, afacerile lanțurilor de retail din România merg ca pe roți.
CITEȘTE ȘI Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor"După înghesuiala de la casele de marcat, se vede că au succes. Românii muncesc din greu în străinătate, trimit bani în țară, iar patronii acestor mega magazine din afară își vând mărfurile în România și duc profitul în țările lor, plătind taxe și impozite la fel ca micii comercianți. Suplimentar, ei percep de la furnizorii autohtoni o serie de taxe și comisioane pentru a le primi, depozita și desface marfa", își explică parlamentarii atacul declanșat împotriva marilor magazine.
Ei vor totodată ca prin banii încasați de stat prin acest impozit suplimentar să fie finanțate programe care să crească ponderea micilor comercianți în totalul vânzărilor cu amănuntul, punând astfel presiune pe prețurile fixate de supermarketuri.
Având în vedere apetența parlamentarilor de a aproba proiecte populiste, nu este exclus ca și acest impozit suplimentar să fie introdus.