ANAF a publicat restanțele a 144.829 de contribuabili mici și instituții publice. Datorii totale de 77 mld lei, din care 62 mld lei nu se mai pot recupera

ANAF a publicat restanțele a 144.829 de contribuabili mici și instituții publice. Datorii totale de 77 mld lei, din care 62 mld lei nu se mai pot recupera
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 10 mai 2016

ANAF a publicat datoriile a 144.829 de contribuabili mici și instituții publice cu restanțe mai mari de 10.000 lei, la 31 martie, după ce, în urmă cu o săptămână, a postat lista cu restanțele contribuabililor mari și mijlocii.

Lista poate fi accesată și descărcată de la adresa https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat

Urmărește-ne și pe Google News

 ANAF urmează să publice și lista cu persoanele fizice care au datorii de peste 1.500 lei.

Obligațiile fiscale totale ale celor 144.829 de contribuabili mici și instituții publice sunt de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezintă arierate nerecuperabile, informează ANAF.

Datoriile celor 186 de mari contribuabili, publicate săptămâna trecută, însumează 2,6 miliarde de lei, iar ale celor 2.486 de contribuabili mijlocii  2,85 miliarde de lei.

În categoria arierate nerecuperabile, arată ANAF, se înscriu obligațiile fiscale pentru care diferite constrângeri legale opresc ANAF de la inițierea sau continuarea măsurilor de executare silită., cum ar fi :

- obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a dispus deschiderea procedurii insolvenței (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare);

- obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea specială;

- obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care executarea silită este suspendată conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare;

- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fără venituri sau bunuri urmăribile, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

44,2% (6,47 miliarde de lei) din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili reprezintă arierate certe, pentru care există certitudinea recuperării, la data publicării prezentei.

Potrivit ANAF, arieratele pentru recuperarea cărora a întreprins unele măsuri de colectare dar, din cauza diverselor procedurii administrative, stingerea lor este amânată, intră în categoria “arieratelor incerte” și pot fi:

- creanțele fiscale pentru care s-a formulat contestație;

- creanțele fiscale pentru care ANAF a solicitat deschiderea procedurii de insolvență;

- creanțele fiscale stabilite prin estimarea bazei de impunere de către inspecția fiscală;

- creanțele fiscale ale contribuabililor pe care ANAF i-a declarat inactivi;

- creanțele fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu.

Lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante se publică în baza Codului de procedură fiscală, iar procedura a fost aprobată prin OPANAF nr. 558/2016.

Plafoanele de la care datoriile restante sunt publicate (cu datele de indentificare ale persoanei sau firmei, exceptând CNP):

·        100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil

·        50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu

·        10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere

·        1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât profesii libere, PFA etc

viewscnt
Afla mai multe despre
lista datornici
anaf