Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat primele liste de restanțieri la buget care cuprind 2.672 contribuabili mari și mijlocii, dar nu și firme mici, PFA și persoane fizice, deocamdată, pentru că multe dintre acestea și-au exprimat intenția de a plăti, în urma notificărilor. Recent, instituția a ridicat la 1.500 lei plafonul de la care numele persoanelor devin publice, după ce, la începutul anului, acestea fuseseră stabilite la 100 lei.
Listele pot fi accesate pe site-ul https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat și cuprind, momentan, firme din categoria contribuabililor mari și mijlocii. În zilele următoare vor fi publicate și cele cu firme mici, PFA și persoane fizice. "Deoarece în săptămâna 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să își stingă datoriile, sau să își clarifice situația fiscală, și pentru a asigura publicarea unor informații cât mai corecte,în zilele imediat următoare va fi publicată lista debitorilor mici contribuabili, instituții publice, persoane fizice cu obligații fiscale restante rezultate și din activități economice independente sau profesii libere, cu restanțe mai mari de 10.000 lei și persoane fizice cu restanțe mai mari de 1.500 lei", informează ANAF.
Listele conțin, acum, 186 de mari contribuabili, cu restanțe mai mari de 100.000 lei, care înregistrează obligații fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligații de plată principale și 684 milioane de lei obligații accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligații de plată contestate.
Alți 2.486 de contribuabili sunt în categoria celor mijlocii, cu restanțe mai mari de 50.000 lei. Aceștia au obligații fiscale restante în cuantum total de 3,80 miliarde de lei, din care obligații de plată principale în sumă de 2,85 miliarde de lei și obligații fiscale accesorii în sumă de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezintă obligații de plată contestate.
CITEȘTE ȘI ANAF a modificat pragul de la care publică numele datornicilor: Va fi 1.500 lei pentru persoane fizice și 10.000 lei pentru firme miciSunt exceptate de la publicare obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată și cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară.
"În aplicarea inițiativei europene Open Data, și pentru a facilita accesul publicului larg, lista este publicată pe date.gov.ro în format accesibil, reutilizabil și redistribuibil, fără restricții de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data)", precizează ANAF.
Lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante se publică în baza Codului de procedură fiscală. Pentru aplicarea prevederilor legii, ANAF a emis un ordin care conține cuantumurile de la care obligațiile fiscale restante fac obiectul publicării pe pagina de internet a instituției.
Înainte de publicare, ANAF trebuie să îi notifice pe datornici.