Pragurile de la care datoriile restante la buget vor fi publicate de Fisc pe propriul site au fost majorate semnificativ față de cele aprobate în urmă cu două luni, potrivit unui proiect de ordin lansat joi în dezbatere. Astfel, în cazul persoanelor fizice, plafonul va fi de 1.500 de lei, în loc de 100 de lei, la firmele mici și la PFA de 10.000 lei, în loc de 500 lei, iar la firmele mijlocii de 50.000 lei.
Potrivit proiectului, noile plafoanele de la care datoriile restante vor fi publicate (cu datele de indentificare ale persoanei sau firmei, exceptând CNP) vor fi:
· 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil
· 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu
· 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere
· 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât profesii libere, PFA etc
In ordinul aprobat în februarie și care este propus spre modificare, plafoanele erau de:
- 1.500 lei pentru mare contribuabil
- 1.000 lei în cazul contribuabililor mijlocii
- 500 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere
- 100 lei, în cazul debitorilor persoane fizice
Proiectul modifică Ordinul 558/2016, publicat în februarie, privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații.
Având în vedere că publicarea listelor are loc după încheierea unui trimestru, proiectul apare exact în perioada în care ANAF pregătește prima publicare din acest an.
CITEȘTE ȘI Numele și adresele persoanelor fizice cu datorii de peste 100 lei și ale firmelor cu peste 500 de lei vor fi publicate de FiscOrdinul 558/2016 a fost emis pentru aplicarea prevederilor Codului de procedură fiscală, conform cărora ANAF publică pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane fizice și juridice care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestora.
Prin această procedură au fost aprobate și plafoanele sub care obligațiile fiscale restante nu fac obiectul publicării pe pagina de internet a ANAF.
O altă modificare, prevăzută în proiect, dă dreptul debitorului să se prezinte la fisc în vederea punerii de acord asupra cuantumului obligațiilor fiscale restante, în caz contrar, obligațiile fiscale restante se publică așa cum au fost menționate în notificare sau cele rămase nestinse din acestea la data publicării, după caz.