Amnistia fiscală: ANAF a trimis o scrisoare de informare despre ștergerea datoriilor. Cum se aplică

Amnistia fiscală: ANAF a trimis o scrisoare de informare despre ștergerea datoriilor. Cum se aplică
Ionuţ Tudorică
Ionuţ Tudorică
scris astăzi, 10:25

ANAF a trimis astăzi în Spațiul Privat Virtual o scrisoare de informare privind amnistia fiscală, instituită prin OUG 107/2024. Fiscul dă detalii despre cum poate fi accesată reducerea datoriilor fiscale.

ANAF amintește că au fost aprobate o serie de facilități fiscale constând în anularea unor obligații bugetare restante. Subliniază că aceste facilități fiscale sunt de natură excepțională și nu sunt menite să devină o practică frecventă.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO & FOTO PREMIERĂ MONDIALĂ: Dacia dezvăluie SUV-ul Bigster, cu trei noi motoare CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO PREMIERĂ MONDIALĂ: Dacia dezvăluie SUV-ul Bigster, cu trei noi motoare
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Scopul acestor măsuri este de a sprijini contribuabilii în acest moment și de a încuraja conformarea fiscală pe termen lung, scrie ANAF.

Situația certă a obligațiilor bugetare va fi stabilită prin certificatul de atestare fiscală ce va fi comunicat în situația în care depuneți o notificare privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare.

Pentru lămurirea oricăror neconcordanțe cu privire la situația dumneavoastră fiscală, ANAF recomandă să solicitați fișa pe plătitor prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau la sediul organului fiscal.

ULTIMA ORĂ FOTO Dacia Sandrider, pe primul loc în Raliul Marocului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Dacia Sandrider, pe primul loc în Raliul Marocului

Orice categorie de contribuabil poate accesa anularea obligațiilor de plată accesorii aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Această facilitate fiscală o puteți accesa dacă îndepliniți, cumulativ, următoarele condiții:

- să achitați obligațiile bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv și/sau obligațiile bugetare individualizate prin declarații rectificative prin care ați corectat obligații bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024, până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv.

- achitați toate obligațiile bugetare principale și accesorii cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii, până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.

- să aveți depuse toate declarațiile fiscale până la data depunerii cererii.

VIDEO&FOTO Metrorex anunță unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Metrorex anunță unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni

- să depuneți o cerere de anulare accesorii, la organul fiscal competent până cel târziu la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv.

În situația în care vi s-au stins până la data de 31 august 2024 inclusiv obligațiile bugetare principale cu scadențe până la această dată, beneficiați de anularea accesoriilor aferente acestora, dacă:

- achitați toate obligațiile bugetare principale și accesorii cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii, până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.

- aveți depuse toate declarațiile fiscale până la data depunerii cererii

- depuneți cererea de anulare accesorii până la data de 25 noiembrie 2024.

VIDEO Umbrărescu avansează accelerat la „tunelurile pentru urși”. Singura porțiune lipsă de la Sibiu la granița cu Ungaria CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu avansează accelerat la „tunelurile pentru urși”. Singura porțiune lipsă de la Sibiu la granița cu Ungaria

În cazul în care vi s-au stabilit diferențe de obligații bugetare cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, prin decizii de impunere emise de organele de control fiscal, beneficiați de anularea accesoriilor aferente acestor obligații, dacă:

- achitați obligațiile bugetare stabilite prin decizia de impunere în termenul prevăzut la art. 156 din Codul de procedură fiscală. 

- depuneți cererea de anulare accesorii, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

În cazul în care aveți în derulare o eșalonare la plată în baza Codului de procedură fiscală sau vi se va aproba o astfel de eșalonare până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, beneficiați de anularea accesoriilor eșalonate dacă:

- finalizați eșalonarea la plată până la data depunerii cererii de anulare a unor obligații bugetare. Pentru a finaliza eșalonarea fără achitarea obligațiilor bugetare care pot face obiectul anulării, cuprinse în graficul de eșalonare, vă recomandăm să depuneți Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare.

- depuneți cererea de anulare a accesoriilor până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv.

În ce condiții poate fi accesată anularea unui procent din obligațiile bugetare principale

Dacă sunteți contribuabil persoană fizică beneficiați de anularea unui procent din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, astfel:

BCE si FED reduc dobânda cheie. Ce așteptări avem pentru România? CITEȘTE ȘI BCE si FED reduc dobânda cheie. Ce așteptări avem pentru România?

- se anulează un procent de 50% din obligațiile principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă cuantumul obligațiilor bugetare principale este mai mic de 5.000 lei inclusiv, caz în care trebuie să achitați diferența de procent de 50%, până la data depunerii cererii de anulare a unor obligații bugetare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024 inclusiv.

- se anulează un procent de 25% din obligațiile principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă cuantumul obligațiilor bugetare principale este mai mare de 5.000 lei, caz în care trebuie să achitați diferența de procent de 75%, până la data depunerii cererii de anulare a unor obligații bugetare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024 inclusiv.

În ambele situații beneficiați și de anularea accesoriilor (dobânzi, penalități și toate accesoriile) aferente obligațiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

În plus față de achitarea obligațiilor bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, în procentul mai sus menționat, trebuie să îndepliniți și următoarele condiții:

VIDEO Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton au fost premiați pentru descoperiri fundamentale pentru dezvoltarea procesului de machine learning, cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale CITEȘTE ȘI VIDEO Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton au fost premiați pentru descoperiri fundamentale pentru dezvoltarea procesului de machine learning, cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale

- să achitați toate obligațiile bugetare principale și accesorii cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii, până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.

- să aveți depuse toate declarațiile fiscale până la data depunerii cererii.

- să depuneți o cerere de anulare a unor obligații bugetare, până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv.

Ce tipuri de obligații nu pot face obiectul facilităților fiscale

Nu fac obiectul amânării și anulării următoarele tipuri de obligații bugetare:

- reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri ce se cuvin bugetului Uniunii Europene.

- care fac obiectul unor procese penale aflate în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență sau care încep ulterior acestei date.

- stabilite prin hotărâri penale definitive.

- reprezentând prejudicii care fac obiectul art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare.

Ce documente trebuie completate pentru a beneficia de facilitățile fiscale

Notificarea privind intenția de a beneficia de anulare a unor obligații bugetare, caz în care NU este obligatoriu să îndepliniți condițiile menționate în scrisoarea ANAF, cu excepția celei care vizează depunerea declarațiilor fiscale. ANAF recomandă să completați, să semnați și să transmiteți de îndată Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare, astfel încât să se amâne la plată până la data depunerii cererii, obligațiile bugetare ce pot face obiectul anulării, caz în care nu începe sau se suspendă executarea silită pentru acestea.

Vama a scos la concurs peste 500 de posturi, inclusiv 50 de posturi de conducere CITEȘTE ȘI Vama a scos la concurs peste 500 de posturi, inclusiv 50 de posturi de conducere

Cererea de anulare a unor obligații bugetare, caz în care trebuie să aveți respectate toate condițiile menționate în prezenta scrisoare, la tipul de facilitate fiscală pe care doriți să-l accesați. Modelele ale celor două documente pot fi descărcate accesând link-ul

Cum se pot obține informații suplimentare

Mai multe informații puteți obține:

- prin consultarea fișei pe plătitor accesând serviciul ”Spațiul privat virtual”.

- la sediul organului fiscal competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate.

- prin consultarea Ghidului privind aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 107/2024, disponibil pe siteul ANAF.

Scrisoarea nu reprezintă un act administrativ fiscal, ci este o înștiințare, în vederea informăriicu privire la modalitatea prin care vă puteți achita obligațiile bugetare restante.

viewscnt
Afla mai multe despre
amnistie fiscala
scrisoare
anaf
obligatii restante
datorii