Contravențiile silvice vor fi sancționate cu amenzi de două ori mai mari, în urma unei ordonanțe de urgență a Guvernului care a introdus și alte 100 de noi delicte silvice. O altă ordonanță promovată de Ministerul Mediului facilitează exproprierea terenurilor pe care urmează să fie plantați copaci, astfel că procedura de expropriere ar putea dura până la 10 luni, a anunțat ministrul de resort, Cristiana Palmer.
Operatorii de exploatarea fondului forestier vor primi, pe lângă amenzi, și sancțiuni alternative. Sistemul este asemănător cu cel din legislația rutieră astfel că, la 25 de puncte, operatorii nu vor mai putea participa la licitațiile organizate de Romsilva, arată news.ro.
Tot prin ordonanță de urgență, Ministerul Mediului a avansat amenzi duble pentru delictele silvice. În plus, au mai fost introduse și 100 de noi tipuri de abateri care vor putea fi sancționate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, pentru tăierea, ruperea, distrugerea fără drept de arbori, dacă fapta nu este încadrată ca infracțiune silvică, va fi plătită o amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 12.000 de lei, iar masa lemnoasă va fi confiscată. Până acum, sancțiunea era cuprinsă între 500 de lei și 5000 de lei.
În ceea ce privește autorizarea de exploatări forestiere în pădurile virgine, în vechea reglementare nu exista niciun fel de sancțiune, însă acum, amenda este între 20.000 de lei și 30.000 de lei.
„Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancționarea nu numai a celor ce taie sau transporta lemn ilegal, dar și a administratorilor de pădure care nu respecta legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private. În plus, modificările transpun prevederi solicitate de Comisia Europeană. Dacă aceste modificări nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declanșare a unei proceduri de infringement împotriva României. Am luat această decizie deoarece legea aflată în vigoare până acum era depășită, mult prea permisivă și nu prevedea sancțiuni pentru numeroase încălcări ale regimului silvic. Iată că a fost nevoie de 6 ani și succedarea a nu mai puțin de 3 guverne, pentru ca un al patrulea, guvernul technocrat, să-și asume, în sfârșit, înlocuirea unui sistem de sancționare care nu mai speria pe nimeni”, a declarat ministrul.
O altă ordonanță de urgență simplifică procedurile de expropriere a terenurilor pe care urmează să fie plantați arbori în așa-numitele perdele forestiere. Ministrul apreciază că modificările vor face ca întreaga procedură de expropriere să dureze, în unele cazuri, mai puțin de un an.