Cetățenii străini din statele Uniunii Europene și cei cu reședința în România vor avea dreptul să cumpere, pe lângă terenurile agricole din extravilan, așa cum permite acum legea, și terenuri agricole în intravilan, precum și păduri sau terenuri forestiere. Pentru asemenea achiziții, străinii ar putea beneficia de împrumuturi garantate de Guvern.
Acestea sunt propunerile incluse într-un proiect de lege inițiat recent de mai mulți parlamentari, acompaniate de o serie de condiții prin care aleșii susțin că astfel se vor asigura că terenurile vor fi exploatate în mod adecvat.
Astfel, pentru asemenea achiziții, cetățenii străini vor fi obligați să prezinte dovezi că au desfășurat activități agricole sau silvice cu cel puțin 5 ani înainte de dobândirea dreptului de proprietate, să achizționeze suprafețe de cel mult 50 de hectare, să utilizeze cel puțin 80% din suprafața cumpărată, respectiv să angajeze persoane cu studii agricole sau silvice pentru exploatarea terenurilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În contextul introducerii acestor criterii, parlamentarii extind însă categoria terenurilor care pot fi achiziționate de cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene sau de apatrizii cu reședința în România.
Astfel, dacă străinii pot avea astăzi drept de proprietate și pot cumpăra, potrivit legislației actuale, doar terenuri agricole situate în extravilan, proiectul aflat acum în discuție permite acestora să dețină și tranzacționeze terenuri agricole, păduri și terenuri forestiere situate atât în extravilan, cât și în intravilan.
Mai mult, parlamentarii propun ca persoanele fizice interesate să cumpere astfel de terenuri și păduri să poată contracta împurmuturi garantate de Ministerul Agriculturii. Prin urmare, ar trebui înființat distinct, în legea bugetului de stat, un “Fond de garantare a vânzării-cumpărării de terenuri agricole”, care să fie administrat de ministerul de resort.