Firmele Epsilon Estate Provider și The Nova Group, controlate de Dan Adamescu, au primit decizii nefavorabile în toate dosarele prin care contestă măsurile administrative luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la Astra Asigurări. O parte a sentințelor emise de Curtea de Apel sunt definitive.
O decizie favorabilă acționarilor Astra Asigurări ar fi putut conduce la reevaluarea stării de faliment a companiei, invocată de ASF și confirmată de Tribunalul București pe 3 decembrie 2015. Concret, Epsilon Estate Provider, The Nova Group și Dan Adamescu au cerut, pe mai multe căi, anularea sau suspendarea deciziilor ASF de punere sub administrare specială, de respingere a tranzacției pentru preluarea Axa România și de ridicare a licenței Astra, concomitent cu formularea cererii de faliment.
De asemenea, cele două firme prin care Dan Adamescu controlează Astra Asigurări au mai solicitat anularea sau supendarea deciziei prin care ASF a limitat subscrierile de RCA ale companiei la cel mult jumătate din vânzările înregistrate pe parcursul anului 2014.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avocații Astra au contestat deciziile, atât în contencios administrativ, cât și pe calea ordonanței președințiale. Cu excepția dosarelor legate de tranzacția cu Axa România, unde au apelat la serviciile Zamfirescu Racoți&Partners, acționarii Astra au fost reprezentați de avocații de la Voicu Filipescu, cei care se ocupă și de dosarul mare de faliment. Singurul proces unde nu a fost luată încă o decizie este cel în care se cere anularea deciziei ASF, din februarie 2014, prin care Autoritatea a pus sub supraveghere specială compania Astra, cu administrator KPMG Advisory.
În acest caz, instanța a fixat termen pentru 16 martie 2016, dată până la care actualul lichidator al asigurătorului, KPMG Restructuring, trebuie să clarifice dacă intenționează sau nu să continue acțiunea. Excepție mai face și procesul prin care Astra contestă decizia ASF de a respinge tranzacția pentru preluarea Axa. În acest dosar, instanța a decis suspendarea procesului până la soluționarea celorlalte litigii cu ASF. Restul cauzelor au primit decizii nefavorabile, pe fond.
Procesele deschise de Astra Asigurări împotriva ASF, la Curtea de Apel, au fost invocate de avocații companiei și în cadrul procesului de faliment de la Tribunalul București. Astra a cerut în două rânduri ca falimentul să fie amânat până când vor fi soluționate cauzele de Curtea de Apel, însă instanța a respins cererile.
În februarie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să pună sub administrare specială compania Astra Asigurări. După o evaluare care a durat șase luni, administratorul special, KPMG, a arătat că Astra avea nevoie de un aport de capital de cel puțin 110 milioane de euro pentru a reintra în parametrii de solvabilitate impuși de normele în vigoare.
Decizia ASF a venit la nici o săptămână după ce Astra a anunțat că a ajuns la o înțelegere pentru preluarea subsidiarei locale a Axa Asigurări. Potrivit acționarului Astra, Dan Adamescu, această tranzacție ar fi adus un aport de circa 23 de milioane de euro, sub forma unei majorări de capital pe care francezii și-o asumaseră în contul unor eventuale pierderi viitoare provocate de anularea prematură a contractelor din portofoliu.
În iulie 2014, după ce contractul dintre Astra și Axa expirase, ASF a decis să respingă tranzacția, invocând starea financiară cu probleme a Astra Asigurări.
În mai 2015, Autoritatea a decis să limiteze subscrierile de RCA ale Astra la cel mult jumătate față de nivelul din 2014.
Acționarul a susținut, ulterior, că această decizie a “îngropat” practic asigurătorul, în condițiile în care în jur de 70% din vânzările totale veneau din RCA.
CITEȘTE ȘI Surse: DNA se interesează de afacerile Astra Asigurări din perioada 2003-2015În august 2015, ASF a decis să ridice licența Astra și să îi ceară falimentul pentru că majorările de capital solicitate nu au fost efectuate. Nevoia de capital suplimentar a fost atunci evaluată la peste 800 de milioane de lei.
În decembrie 2015, Tribunalul București a admis cererea ASF, a confirmat starea de faliment la Astra și a numit ca lichidator provizoriu KPMG Restructuring, fixând și un calendar care trebuie respectat de debitoare, de creditori și de lichidator. După cum a arătat Profit. ro, calendarul a fost modificat, ulterior, la cererea lichidatorului. Acționarii au formulat apel, însă instanța superioară (Curtea de Apel) nu a fixat încă un termen.
La momentul intrării în administrare specială, Astra era cea mai mare societate de asigurări din România, cu prime brute subscrise de 800 de milioane de lei, în 2013.
Când i-a fost cerut falimentul, Astra ocupa locul al treilea în piață și mai avea circa 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de polițe.