Instituția care va plăti păgubiții Astra Asigurări a înaintat către Tribunalul București o cerere de admitere a creanței prin care solicită o sumă de 680 de milioane de lei. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va fi cel mai mare creditor al companiei la care au demarat deja procedurile de lichidare.
Tribunalul București a stabilit, pe 3 decembrie 2015, odată cu pronunțarea falimentului Astra, și un calendar de măsuri ce trebuie urmat de debitoare, creditori și lichidator. Potrivit calendarului, data de 18 ianuarie 2016, adică astăzi, este ultima în care mai pot fi depuse cereri de admitere a creanțelor asupra debitoarei Astra Asigurări. FGA are, totuși, un statut special și poate depune cereri și după data stabilită de Tribunal.
Potrivit datelor furnizate pentru Profit.ro de KPMG Restructuring (lichidatorul Astra) numărul total al creditorilor se ridică la 3.600. Fondul de Garantare a Asiguraților va fi, cu siguranță, cel mai mare dintre aceștia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“FGA a depus, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului București având ca obiect falimentul societății Astra, cerere de admitere a creanței la masa credală atât pentru suma reprezentând valoarea rezervei tehnice care se reflectă în situațiile predate de Astra, precum și valoarea estimată a dosarelor de daună deschise de către FGA, cât și cu suma reprezentând contribuțiile datorate de debitoarea Astra și a accesoriilor aferente acestora calculate până la data deschiderii procedurii de faliment”, au arătat, pentru Profit.ro, reprezentanții Fondului.
Într-un comunicat transmis presei, FGA îndeamnă păgubiții Astra să depună cererile de despăgubire și amintește că până la 31 decembrie au fost primite doar 11.200 de cereri, în condițiile în care există în jur 57.200 de dosare de daună pentru care Fondul trebuie să constituie rezerve.
De unde poate scoate lichidatorul bani pentru creditori
FGA va încerca să își recupereze o parte din banii cheltuiți pe despăgubiri din patromoniul Astra Asigurări, ca și ceilalți creditori care au depus cereri de admitere a creanței. Pe lângă creanțele din asigurări, Astra a mai înregistrat creanțe bugetare, dar și creanțe chirografare provenind din servicii de asistență juridică și comisioane de intermediere (datorii către brokeri de asigurare și reasigurare). Din informațiile Profit.ro, până astăzi au fost depuse mai puțin de 100 de cereri, deși lichidatorul a notificat 3.600 de potențiali creditori. Portofoliul încă valid, precum și sistemele informatice și procedurile interne reprezintă principalele active pe care lichidatorul va încerca să le valorifice pentru a îndestula creditorii.
Potrivit datelor KPMG, la 30 noiembrie, Astra avea, încă, un portofoliu de peste 967.000 de polițe valide. Majoritatea clienților încă activi au asigurări RCA (531.000), CASCO (27.000) și property (285.000). În total, polițele au adus prime brute subscrise de 493 de milioane de lei. Astra are una dintre cele mai mari baze de date referitoare la comportamentul în trafic al în clienților de RCA, fapt care ar da potențialului investitor un avantaj semnificativ în sensul că aceste informații pot fi folosite pentru construcția unei politici de preț cât mai exacte și pentru o segmentare riguroasă a clienților. Mai mult, societatea are și o afacere mică, dar profitabilă, în zona asigurărilor de viață, consideră lichidatorul.
Principala variantă de lucru luată în calcul de KPMG este transferul portofoliului către o altă societate de asigurare, cu tot cu angajați și cu sisteme informatice. În acest sens, lichidatorul poartă deja negocieri cu mai mulți potențiali investitori și a trimis o prezentare a ceea ce a rămas din Astra către 100 de companii.
Fondul de Garantare a Asiguraților este singura instituție abilitată să îndestuleze creditorii de asigurări ai Astra. În limita a 100.000 de euro, FGA va plăti daunele înregistrate de clienți ai Astra sau de terți afectați de clienții companiei falimentare (majoritatea șoferii implicați în accidente cu asigurați RCA ai Astra). Disponibilitățile FGA se ridică la peste 900 de milioane de lei. Fondul de Garantare nu poate începe plățile efective până când starea de faliment a Astra nu este confirmată definitiv.
Tribunalul București a admis, pe 3 decembrie 2015, cererea ASF de deschidere a procedurii de faliment la Astra Asigurări. Acționarii societății, firmele Epsilon Estate Provider și The Nova Group, controlate de Dana Adamescu, precum și asigurătorul au formulat deja apel. Litigiul se va judeca la Curtea de Apel București, care nu a stabilit, încă, un prim termen, pentru că Tribunalul nu a redactat hotărârea.