Refuzul față de capitalul străin, precum boicotul la adresa supermarketurilor, sunt idei păguboase, care nu o să ducă România niciodată spre o mai mare prosperitate, ci dimpotrivă, spune, la Maratonul Stabilitatea Economică de la Profit.ro TV, Tudor Smirna, președinte și co-fondator al Institutului Ludwig von Mises România.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Confederației Patronale Concordia
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Cei mai vocali la ora actuală în societatea românească sunt cei care refuză cumva ideea relațiilor internaționale, unei economii deschisă și prizează idei vechi, retrograde. Costurile sunt greu de estimat.
Asta mi se pare îngrijorător, că nu suntem într-o situație foarte bună din punct de vedere al finanțelor publice și al economiei în general și riscăm să ne îndreptăm către o direcție și mai problematică din această perspectivă. Cred că miza este să le aducem oamenilor aminte tot timpul că există altă direcție, alt ideal de stat și de societate spre care trebuie să ne îndreptăm”, mai spune acesta.
![VIDEO Profit.ro TV Maratonul Stabilitatea Economică - Corina Pisc, director general Smartlink Communications: Întârzierile investițiilor în domenii cheie, precum energie electrică, vor fi decontate de consumatori](http://i0.1616.ro/media/2/2621/39246/21930288/1/smartlink.jpg?width=151)
Idealul, adaugă el, este ca România să fie o economie cât mai liberă, cu o fiscalitate cât mai mică, iar discuția despre deficit să fie secundară față de discuția despre anvergura cheltuielilor publice și a veniturilor
„Adică, să avem întâi cheltuielile publice cât mai mici și abia apoi să discutăm despre deficit. Nu deficitul e criteriul pe care trebuie să-l optimizăm, ci scăderea ponderii statului în economie.
(...) Nouă nu ne-a ajuns „cuțitul la os” cu adevărat în România sau nu se vede lucrul ăsta sau politicienii încă nu realizează această chestiune. Nu știu ce ar trebui să se întâmple în termeni de inflație, de criză economică pentru ca clasa politică chiar să facă ceea ce spune că a înțeles să facă, pentru că ăsta a fost mesajul după schimbarea puterii, dar nu prea se vede lucrul ăsta.
Nu prea s-a schimbat clasa politică față de înainte de alegeri și nici nu pare că s-a schimbat ceva în voința de a face ceva în sensul reformelor”, atrage atenția Tudor Smirna.
![VIDEO Profit.ro TV Maratonul Stabilitatea Economică - Directorul executiv Concordia, Radu Burnete: Mediul privat se teme că vom vedea un nou val de creșteri de taxe odată terminate alegerile. Cota unică mai trebuie ținută cel puțin un deceniu](http://i0.1616.ro/media/2/2621/39246/21930265/1/concordia.jpg?width=151)
Percepția politicienilor, continuă el, este că „merge în continuare cum a fost și până acum” și nu vede prea curând reforme majore în România.
Președintele Institutului Ludwig von Mises România subliniază totodată și problemele cauzate de ajutoarele externe.
„Ceea ce fac de multe ori ajutoarele externe este că țin pe linia de plutire regimurile politice și sunt un contra stimulent pentru reformă. Atâta timp cât vin banii și nu ajunge cuțitul la os, nu se văd cu veniturile puse în pericol.
Nu ar trebui să fim uimiți. Se știe că de la regimurile din lumea a treia din Africa rămase dictatoriale în condiții de ajutoare externe majore până la economii mai puțin periclitate, reformele sunt inhibate atâta timp cât există ajutoarele externe. Este, din păcate o fațetă neplăcută a fondurilor europene”, atrage el atenția.