Interviu PSBH – Despre adevăr și transparență. „După 14 ani, pot afirma cu mulțumire că echipa PSBH se distinge prin maturitate, echilibru și o poziție stabilă în peisajul avocaturii românești”

Interviu PSBH – Despre adevăr și transparență. „După 14 ani, pot afirma cu mulțumire că echipa PSBH se distinge prin maturitate, echilibru și o poziție stabilă în peisajul avocaturii românești”

Marian Popescu, Managing Partner PSBH

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris ieri, 10:56

Interviu realizat de către echipa Legal Marketing

Marian Popescu, Managing Partner PSBH

Urmărește-ne și pe Google News

Cum v-a „întâmpinat” peisajul avocaturii în anul 2010, când ați înființat societatea, și cum descrieți parcursul celor 14 de ani în care v-ați dezvoltat?

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În 2010, am fondat PSBH într-un peisaj al avocaturii foarte dinamic, plin de oportunități dar și de nelipsitele provocări. În decursul celor 14 ani, am avut un reper de excelență în domeniul juridic de la care ne mândrim că nu am făcut rabat și am țintit către o evoluție constantă și curată an de an. De-a lungul celor 14 ani, strategia noastră s-a concentrat pe dezvoltarea unei echipe de adevărați profesioniști care, prin implementarea unei abordări multidisciplinare, să poată avea o viziune la 360 de grade asupra afacerilor clienților noștri pentru oferirea unui suport complet, în toate etapele de viață ale unui business. Astăzi, după 14 ani, pot afirma cu mulțumire că echipa PSBH se distinge prin maturitate, echilibru și o poziție stabilă în peisajul avocaturii românești.

Pe cartea de vizită PSBH (Popescu, Nicolau & Associates) este reprezentată o signalistică aparte. Ce reprezintă cubul, ca și marcă distinctivă și, cât de „out of the box” îți permite avocatura să fii?

Cubul de pe cartea noastră de vizită este pentru noi mult mai mult decât un simplu element grafic – este o reprezentare a valorilor fundamentale PSBH. În primul rând, pentru noi, cubul este simbolul adevărului întrucât acesta arată la fel din orice perspectivă. Adevărul și transparența sunt două elemente fundamentale în ideologia pe care fiecare membru PSBH o îmbrătișează. Simbolizează integritatea din toate interacțiunile noastre, simbolizează abordarea multidimensională a provocărilor juridice dar și o nevoie de evoluție continuă, la fel ca a unui pătrat care dorește să devină cub.

De asemenea, forma acestuia ne reamintește constant să gândim  ‘out of the box’, să provocăm în fiecare zi limitele convenționale ale practicii juridice, pentru a le putea oferi clienților noștri strategiile creative, inovatoare și personalizate de care au nevoie. De altfel a prezenta soluții neconvenționale sau out of the box a reprezentat și reprezintă unul din principalele motive pentru care PSBH este căutată și recomandată, în special în spețe privind soluționarea alternativă a unor situații litigioase de afaceri, sau litigii complexe din sfera dreptului penal al afacerilor și altele.

Nu în ultimul rând, cubul simbolizează viziunea 360 de grade asupra clientului, punându-l pe acesta în centrul formei geometrice în timp ce fiecare latură reprezintă o arie diferită de practică, o perspectivă și protecție: Dreptul afacerilor, Dreptul penal al afacerilor, Tax, HR, Insolvență, Business restart.

Care este opinia voastră cu privire la faptul că marile societăți de avocatură (corporațiile) sunt în prezent definite drept „sere” care produc avocați cu potențial de a urma un parcurs profesional individual?

Ne place să privim ecosistemul avocaturii ca un întreg, în care fiecare entitate joacă un rol vital în formarea profesioniștilor de top. La PSBH, oferim un mediu de învățare dinamic, o ‘școală’ practică atât pentru avocatura de business, combinând rigoarea cu flexibilitatea dar încurajăm și dezvoltarea personală, permițând avocaților noștri să se dezvolte în concordanță cu propriile pasiuni și afinități. Promovăm o cultură antreprenorială, o mentalitate de ‘business partner’.

Afirmați că principalele valori după care societatea voastră se ghidează sunt: echilibru și libertatea. Dorim să detaliați acești doi termeni în raport cu dinamicul (care include tot felul de spețe) și responsabilitatea care atârnă pe umerii voștri.

Echilibrul și libertatea – sunt pilonii care susțin excelența noastră în practica avocaturii. Echilibrul se reflectă în soluțiile pe care le oferim clienților, care iau în considerare atât aspectele juridice, cât și impactul asupra afacerii, privirea de ansamblu. Pentru echipa noastră, promovăm un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală, ceea ce se traduce în performanțe superioare. Libertatea se manifestă în gândirea noastră, încurajând abordări creative și inovatoare în rezolvarea provocărilor juridice complexe. În practică, oferim flexibilitate în modul de lucru, inclusiv posibilitatea de a lucra de la distanță, ceea ce stimulează creativitatea și satisfacția profesională. Aceste valori ne permit să abordăm cu succes diversitatea de spețe cu care ne confruntăm, transformând responsabilitatea în oportunitate de creștere și inovație. Cultura noastră internă încurajează dezvoltarea personală și profesională, ceea ce se și reflectă direct în calitatea serviciilor oferite clienților noștri.

Care a fost aria de practică ce a solicitat activitatea PSBH în ultima perioadă?

În ultima perioadă, în cadrul PSBH s-a remarcat o creștere semnificativă în domeniul dreptului afacerilor prin oferirea de servicii integrate specifice activității de zi cu zi a clienților în multiple domenii de practică, sub forma unor servicii integrate legal & tax de tip abonament, incluzând aici și domeniul dreptului penal, având o abordare integrată care ne diferențiază.

Această tendință a fost dată și de către condițiile pieței care pare să se orienteze mai mult spre prevenție și evitarea situațiilor conflictuale mult mai costisitoare de altfel, dar și spre dorința clienților de concentrare a serviciilor într-un singur loc, incluzând aici legal & tax.

În acest context specializarea noastră acoperind atât aspecte de dreptul afacerilor, cât și chestiuni de drept penal, oferă o perspectivă holistică asupra provocărilor juridice complexe. Totodată, abordarea noastră strategică este esențială în cazuri sensibile, cum ar fi situațiile în care managementul unei companii se confruntă sau se pot confrunta inclusiv cu acuzații de natură penală.

Totodată, în cadrul aceleiași tendințe de prevenție și siguranță a apărut cerința din partea clienților pentru o Legal Second Opinion. În acest sens am contribuit și contribuim în mod constant la susținerea afacerilor locale și internaționale prin stabilirea și validarea unor strategii legale și fiscale asigurând atât prevenția cât și intervenția inclusiv în dreptul penal al afacerilor.

În astfel de situații, oferim o strategie care protejează continuitatea afacerii, minimizează riscurile legale și reputaționale, și urmărește soluționarea favorabilă a litigiilor. Această abordare integrată ne permite să oferim soluții eficiente și personalizate, adaptate complexității crescânde a mediului de afaceri actual.

Nu în ultimul rând, mandatele în domenii precum real estate și achiziții publice au crescut exponențial în portofoliul PSBH.

Din ce în ce mai mulți clienți doresc servicii complexe ce ating multe dintre ariile de practică și vor ca aceste servicii să le fie oferite de o casă de avocatură de tip „one-stop-shop”. Preconizați pe viitor anumite parteneriate care să susțină acest tip de solicitări?

La PSBH, anticipăm și răspundem fară excepție proactiv la evoluția nevoilor clienților noștri. Abordarea noastră ‘one-stop-shop’ este deja o realitate pentru care am muncit enorm și pe care am susținut-o prin expertiza noastră internă diversificată care acoperă deja o gamă largă de servicii Legal & Tax, Hr, Insolvență, Business Restart. Totodată, am dezvoltat o rețea solidă de parteneriate strategice, incluzând colaborări naționale cu experți în domenii specializate și parteneriate internaționale, avem colaborări cu case de avocatură din Spațiul Economic European dar și SUA sau Coreea de Sud. Mai mult decât atât planificăm extinderea continuă a acestor parteneriate pentru a acoperi toate nevoile clienților noștri.

În realitate, unul dintre cele mai importante parteneriate este chiar cu managementul clientului, cu departamentul său propriu de Legal & Tax, parteneriat care conduce la rezultate pozitive extraordinare.

Ce înseamnă astăzi în cifre-cheie PSBH? Și pentru că în business contează mai mult trend-urile decât poza de moment, cum au evoluat indicatorii-cheie de la formarea societății (număr de clienți relevanți, colegi avocați)?

Ne mândrim cu o rată de succes de peste 85% în mandatele încredințate de către clienți. Pe lângă creșterea organică a portofoliului de clienți, un aspect cu adevărat relevant este faptul că avem în continuare clienți cu care colaborăm încă de la începuturile PSBH.

Evoluția echipei noastre a fost de asemenea semnificativă, ajungând în prezent la peste 25 de avocați și consultanți plus personal auxiliar, cu un program robust de formare pentru avocați stagiari, contribuind astfel și la dezvoltarea viitoarei generații de profesioniști. Implicarea noastră socială se reflectă în angajamentul anual pentru cazuri pro bono și parteneriate cu fundații sau asociații precum “Dăruiește Viață”. Suntem mândri de parcursul nostru, care reflectă nu doar creșterea numerică, ci și maturizarea noastră ca organizație, consolidarea valorilor noastre fundamentale și impactul pozitiv asupra comunității juridice și a societății în ansamblu.

Cum caracterizați noua generație de avocați? Pledează pentru aceleași ideologii și valori?

Noua generație de avocați se distinge prin accesul lor la informații mult mai complexe și mai ușor accesibile decât generațiile anterioare. Aceștia sunt provocați să integreze eficient tehnologiile și automatizările în practica lor juridică, adaptându-se rapid la un mediu în continuă schimbare. În același timp, ei trebuie să vadă dincolo de aceste instrumente, menținând focusul pe esența umană a profesiei. Provocarea lor principală este să recunoască faptul că în spatele fiecărei companii și a fiecărui caz se află oameni, cu nevoi și aspirații unice. La PSBH, apreciem această generație extrem de creativă care ne provoacă în mod constant să ne păstrăm pasiunea și să menținem o viziune tânără asupra fenomenului juridic.

Încurajăm tinerii avocați să îmbine abilitățile lor tehnologice avansate cu empatia și înțelegerea profundă a nevoilor umane, creând astfel o simbioză perfectă între inovație și tradiție în practica avocaturii.

Articol susținut de Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
psbh
avocat