Autor: Av. Ioana Maria ADAM-OCHEA, Managing Associate
Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare fără a fi, în prealabil, înscrise în Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM).
Prin Comunicatul din data de 4 noiembrie 2021, Curtea Constituțională a României (CCR), în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018 privind publicitatea mobiliară, republicată, sunt neconstituționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018, Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiția înscrierii în Registru.
Nu ne propunem să realizăm o analiză a regimului juridic al publicității mobiliare, ci doar să subliniem efectele produse de decizia CCR în planul raporturilor juridice de drept material și procesual născute în jurul și ca efect al înscrisurilor sub semnătură privată cărora legiuitorul le recunoaște caracterul de titlu executoriu. Așadar, prin efectul deciziei CCR din 4 noiembrie 2021, se suspendă și, mai apoi, încetează efectele juridice produse de dispoziția art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018, a cărei neconstituționalitate a fost declarată.
Astfel cum rezultă din dispozițiile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, decizia CCR este definitivă și obligatorie, de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Totodată, potrivit art. 31 alin. (3) din același act normativ, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept, urmând ca în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale să își înceteze efectele juridice, sub rezerva că Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției.
Realizarea formalităților de publicitate mobiliară a fost, deci, retrogradată, devenind, dintr-o condiție de punere în executare a titlului executoriu (înscris sub semnătură privată – contractul de credit, contractul de fidejusiune, în condițiile art. 52 din Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, biletul la ordin, cambia, cecul ș.a.m.d.), o simplă formalitate de opozabilitate.
Așadar, de la data de 4 noiembrie 2021, titlurile executorii sub semnătură privată pot fi puse în executare fără îndeplinirea formalităților de publicitate mobiliară.
Un material Legal Marketing