GUEST WRITER Hristescu & Partners: Contractele de activitate sportivă – în “șomaj” tehnic?

GUEST WRITER Hristescu & Partners: Contractele de activitate sportivă – în “șomaj” tehnic?
scris 6 apr 2020

Material realizat de Roxana Țărmurean, Senior Associate Hristescu & Partners

OUG 32/2020 aduce clarificări și un regim sensibil diferit față de reglementarea inițială a sprijinului acordat de stat pentru contractele de activitate sportivă în contextul pandemiei SARS-CoV-2.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 32/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială, publicată în Monitorul Oficial nr. 260 din data de 30 martie 2020, sunt aduse anumite clarificări utile regimului indemnizației acordate profesioniștilor cu contract de activitate sportivă (sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători).

Noul act normativ răspunde unora dintre întrebările pe care le-am adresat cu privire la forma inițială a OUG 30/2020 (într-un articol care poate fi accesat aici). Punctual, vom reda mai jos problemele ridicate anterior și clarificările aduse de noua ordonanță:

GUEST WRITER Eugen Iordăchescu, avocat coordonator Iordăchescu & Asociații | Apel către conducerea spitalelor: Lipsa asigurării protecției personalului împotriva COVID-19 poate duce la răspundere penală și civilă! CITEȘTE ȘI GUEST WRITER Eugen Iordăchescu, avocat coordonator Iordăchescu & Asociații | Apel către conducerea spitalelor: Lipsa asigurării protecției personalului împotriva COVID-19 poate duce la răspundere penală și civilă!
  1. Poate fi asimilată această indemnizație celei prevăzute de legislația muncii pentru șomajul tehnic? Are structura sportivă și alte obligații de plată?

Completările aduse de OUG 32/2020 prevăd un regim clar, distinct de cel prevăzut de Codul muncii, structurile sportive neavând obligația plății diferenței de până la 75% din salariul sportivului sau oricărui alt profesionist cu contract de activitate sportivă, prevăzute de legislația muncii în domeniul șomajului tehnic. Sub noua reglementare însă, se prevede posibilitatea părților contractului de a negocia și stabili de comun acord plata altor indemnizații compensatorii acordate de structura sportivă care să compenseze diminuarea contraprestației financiare, suplimentar față de indemnizația prevăzută și asigurată de la bugetul de stat (n.n. – 2.382 RON net).

Această posibilitate de negociere lasă sportivilor posibilitatea deschiderii unor litigii în cadrul forurilor de specialitate, în cazul în care negocierile nu conduc la indemnizații agreate sau la scăderea salariilor sub forme impuse de structura sportivă pentru o perioadă ce excede perioadei stării de urgență.

Bineînțeles, cazul angajaților structurilor sportive care au contract individual de muncă și nu de activitate sportivă rămâne sub reglementarea șomajului tehnic, acești angajați având posibilitatea de a primi până la 75% din salariul total, dar, după cum prevede noua OUG 32/2020, această suplimentare se va putea face numai dacă bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal o permite.

  1. Cine solicită indemnizația – clubul sau sportivul?

Pentru persoanele prevăzute la art. XV alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, în vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, structurile sportive cu care persoanele au încheiate contracte de activitate sportivă depun, prin poșta electronică, la agențiile teritoriale în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere, la care se atașează lista cu participanții la activitatea sportivă cărora le-a fost suspendată activitatea.

  1. Cărei instituții se adresează?

Plata indemnizației se realizează prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și structurile sale subordonate. Plata indemnizației prevăzute la art. II alin. (1) se realizează de către agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, denumite, în continuare agenții teritoriale, beneficiarilor indemnizației prevăzute la art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020.

  1. Din ce fond se va plăti aceasta?

Pentru categoriile de persoane prevăzute la art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, plata indemnizației se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și structurile sale subordonate.

  1. Sub ce formă se poate face solicitarea?

Modelul cererii și al declarației pe propria răspundere prevăzute la alin. (1) și (2) au fost stabilite distinct, prin Ordinul comun 493/2020 al Ministrului Muncii și Protecției sociale și al Ministrul Tineretului și Sportului privind aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. XV alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, cu modificările și completările aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2020, ordin care stabilește modelul cererii, al declarației pe proprie răspundere și al listei persoanelor ce vor beneficia de indemnizație.

Prin declarația pe proprie răspundere, reprezentantul legal al structurii sportive, cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declarații, va declara  că activitatea sportivă a fost suspendată ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și că datele din lista prezentată sunt corecte, iar contractele de activitate sportivă suspendate au fost încheiate anterior instituirii stării de urgență.

Astfel, se exclude posibilitatea acordării unor indemnizații selective, fiind necesară suspendarea întregii activități a structurii sportive pentru încadrarea în criteriile necesare acordării indemnizației și a celor stabilite prin modelul de declarație stabilite prin ordin al ministrului.

  1. În cât timp și unde se virează această indemnizație? Are structura sportivă obligația de a avansa sumele sportivului și de a le recupera apoi de la stat?

Plata indemnizației prevăzute la alin. (2) se realizează către structurile sportive care vor face plata către beneficiarii contractelor de activitate sportivă.

Cererea și documentele prevăzute la art. IV se transmit către agențiile teritoriale până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară. Plata indemnizației prevăzute la art. II alin. (1) se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor pentru perioada aferentă stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României din luna anterioară.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
hristescu
contractele de activitate sportivă