GUEST WRITER Firon Bar-Nir: Analiză Practica dispute resolution în perioada pandemiei. Evoluții

GUEST WRITER Firon Bar-Nir: Analiză Practica dispute resolution în perioada pandemiei. Evoluții
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 9 aug 2021

Privind dintr-o perspectivă optimistă, pandemia COVID 19 ar putea fi considerată premisa pentru regândirea și modificarea semnificativă a percepției fiecărui individ cu privire la drepturile sale fundamentale și/sau a scalei priorităților în modul de structurare și conducere a afacerilor.

Măsurile restrictive adoptate de autoritățile publice în vederea prevenirii și răspândirii COVID 19 au potențat îndreptarea atenției spre calitatea serviciilor prestate.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața avocaturii în general și cea a avocaturii de business, în special, nu putea fi exceptată de la această schimbare, fiind căutați avocați care pot identifica cu celeritate soluții juridice eficiente pentru securizarea și adaptarea afacerii astfel încât, în pofida contextului nefavorabil, aceasta să cunoască o creștere certă și organică.

Indiferent de perspectivă, fie cea a individului cu privire la libertățile și drepturile sale fundamendale, fie cea a antreprenorului cu privire afacerea pe care o dezvoltă, noul trend născut în pandemie este atenția intensificată față de resursele utilizate.

În această perioadă, mandatele acordate echipei de litigii din cadrul Firon Bar-Nir au cunoscut o creștere semnificativă.

Cătălin Cotorogea, Senior Partener „În condițiile în care chiar activitatea și calendarul instanțelor de judecată a cunoscut restricții și modificări semnificative menite să asigure respectarea măsurile de siguranță sanitară, s-a conturat o tendință clară de a încerca abordarea divergențelor sau disputelor prin demersuri pre-litigioase, menite să conserve drepturi sau situații de fapt în pofida sau în temeiul circumstanțelor excepționale ale pandemiei. O altă caracteristică a perioadei poate fi identificată în acțiunile similare ”class action” și măsurile asigurătorii sau provizorii aferente acestora (în special, suspendarea provizorie) prin care s-a urmărit înlăturarea caracterului disproporționat al unora dintre măsurile luate de autoritățile publice cu privire la limitarea drepturilor și libertăților fundamentale. Aș menționa aici succesul repurtat de Firon Bar-Nir într-o astfel de acțiune privind anularea actelor administrative prin care s-a dispus închiderea în mod nediferențiat a școlilor și generalizarea cursurilor on-line. În fine, cred că ar trebui remarcat că diferitele măsuri de protecție sau sprijin a categoriilor sociale sau antreprenoriale expuse luate în cadrul circumstanțelor excepționale ale pandemiei (suspendarea plății ratelor creditelor, spre exemplu) sunt susceptibile să genereze o creștere notabilă a litigiilor privind recuperarea creanțelor sau insolvența în respectivele domenii ulterior încetării aplicabilității respectivelor măsuri, în cazul în care persoanele vizate nu vor fi reușit să surmonteze efectele economice adverse ale pandemiei”.

Cosmin Șovar, Senior Associate „implementarea măsurilor restrictive pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a schimbat regulile jocului și ne-a determinat să fim mult mai alerți cu privire la interesele, drepturile și resursele pe care le deținem, exercităm și folosim.

Distanțarea socială, testarea obligatorie, purtarea obligatorie a măștii, restricțiile de circulație și/sau controversele legate de caracterul obligatoriu al vaccinului etc. au generat blocarea temporară a tuturor domeniilor de activitate. Acest blocaj a avut un efect de domino și din perspectivă juridică, deoarece reducerea veniturilor a determinat (i) imposibilitatea pentru unele societăți de a își plăti datoriile, împrejurarea care reprezintă premisa stării de insolvență; (ii) accelerarea demersurilor pentru recuperarea creanțelor, ceea ce presupune creșterea procedurilor de executare silită; (iii) încercarea de a obține suspendarea executării/renegocierii cuantumului obligațiilor de plată izvorâte din diverse contracte de închiriere sau de prestări servicii, ceea ce înseamnă că, în lipsa identificării unui remediu amiabil, diferendul trebuie soluționat de instanța de judecată; (iv) reducerea personalului angajat și, implicit litigii, în materia dreptului muncii sau (v) nemulțumiri inerente cu privire la legalitatea măsurilor restrictive adoptate de autoritățile publice din perspectiva îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale, împrejurare care a majorat volumul litigiilor din materia contenciosului administrativ.

Consecințele pandemiei sunt departe de a-și fi atins potențialul, motiv pentru care anticipez că litigiile în materiile menționate anterior vor continua într-un ritm ascendent”.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
firon bar-nir