Avocații Vlad Mureșan și Alexandru Ionescu au obținut pentru Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din M.A.I. sesizarea Curții Constituționale de către Tribunalul București și Curtea de Apel Craiova în două dosare privind acordarea unor drepturi salariale polițiștilor, în legătură cu dispozițiile art. I alin. (1) din Ordonanța de Urgență nr. 226 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene („O.U.G. nr. 226/2020”) prin care salariile personalului plătit din fonduri publice sunt „înghețate” la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2020, astfel:
„(1) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și (41) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”.
Dispozițiile art. 38 alin. (4) Legea 153/2017 stabilesc următoarele: „În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).”.
Motivarea excepției a vizat, în esență, încălcarea principiului predictibilității, obligativității respectării legilor, prev. de art. 1 alin. (5) din Constituție, egalitatea între cetățeni, prev. de art. 4 alin. (2) și art. 16 alin. (1) și (2), prin raportare la alte categorii socio-profesionale, dreptul de proprietate privată, prev. de art. 44 alin. (1) și (2), art. 47, precum și art. 53 care se referă la restrângerea exercițiului unor drepturi.
Astfel, prin neacordarea unor drepturi câștigate, dispozițiile art. I alin. (1) din O.U.G. nr. 226/2020 încalcă prevederile constituționale amintite mai sus.
Tribunalul București și Curtea de Apel Craiova au considerat că excepția de neconstituționalitate ridicată îndeplinește condițiile de admisibilitate și este temeinică în raport cu articolele din Constituție a căror încălcare este vizată, dispunând înaintarea dosarelor pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate la Curtea Constituțională, dosarele nou-formate având nr. 3712D/2021 și 3621D/2021.
Un material Legal Marketing