VIDEO O plajă îngropată de erupția Vezuviului se redeschide pentru public după restaurare

VIDEO O plajă îngropată de erupția Vezuviului se redeschide pentru public după restaurare
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

O plajă romană antică, care a fost îngropată de erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., a fost redeschisă pentru public în parcul arheologic Herculaneum din sudul Italiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Plaja a fost repusă în funcțiune după ce lucrările de conservare din ultimii ani i-au restabilit nivelul original, inclusiv prin readucerea nisipului, scopul fiind acela de a le oferi vizitatorilor experiența de a se plimba pe plajă aproape așa cum era înainte de erupție, arată News.ro.

FOTO Virgil Călina deschide un nou hotel, alături de cel mai mare lanț din lume. Primul Crowne Plaza din afara Bucureștiului, chiar la Mamaia CITEȘTE ȘI FOTO Virgil Călina deschide un nou hotel, alături de cel mai mare lanț din lume. Primul Crowne Plaza din afara Bucureștiului, chiar la Mamaia

Herculaneum este un sit mai mic și mai puțin cunoscut decât Pompeiul din apropiere și, spre deosebire de vecinul său, primele victime ale Vezuviului au fost descoperite acolo abia în timpul săpăturilor din anii 1980 și 1990, când au fost găsite scheletele a peste 300 de persoane în mai multe magazii de bărci, unde se crede că acestea s-au adăpostit în timp ce așteptau să fie salvate pe mare de armata lui Pliniu cel Bătrân, comandantul naval roman care a încercat să salveze locuitorii celor două orașe.

Una dintre victime a ajuns să fie cunoscută sub numele de „doamna cu inele” din cauza bijuteriilor găsite pe degetele ei.

Rămășițele unui bărbat ucis la doar câțiva pași de țărm, care astăzi se află la câteva sute de metri distanță, au fost găsite în timpul săpăturilor din 2021, primele în acest loc în aproape 30 de ani.

„Plaja antică este un loc extraordinar și unic în lume”, a declarat Francesco Sirano, directorul parcului arheologic. „Dacă privim spre locul unde a fost odată marea, devenim exploratori moderni ai imensei pături de flux vulcanic care a acoperit orașul în câteva ore, împărtășind aproape sentimentul de anihilare totală”.

Herculaneum, care a fost redescoperit în timpul săpării unui puț la începutul secolului al XVIII-lea, se spune că a fost mai bogat decât Pompei, fiind excavate vile somptuoase decorate cu fresce și podele din mozaic – inclusiv Casa Bicentenarului, care a fost descoperită în 1938.

Alte descoperiri au inclus materii organice de fructe și pâine, precum și mobilier din lemn și sute de suluri de papirus carbonizate. În aprilie, cercetătorii au declarat că au descifrat pasaje dintr-un pergament de papirus, care au făcut lumină asupra ultimelor ore de viață ale lui Platon, o figură importantă în istoria filozofiei occidentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
vezuviu
plaja