Piața neagră a țigărilor avansează puternic

Piața neagră a țigărilor avansează puternic
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 dec 2017

Contrabanda cu țigări a crescut în luna noiembrie la 18,3%, nivel consemnat cel mai recent în toamna anului trecut. După ce contrabanda a oscilat în prima parte a anului la aproximativ 15-16%, piața neagră a avansat puternic pe finalul anului, în contextul în care autoritățile nu au reușit să repună în funcțiune scanerele mobile din vămi, iar Direcția Generală a Vămilor a fost bulversată de schimbări repetate ale conducerii.

"La Vamă trebuie să se ia măsuri. Scanerele mobile nici acum nu funcționează. A crescut contrabanda ... și este grav că aceasta este eficiența structurii vamale. Dacă a crescut contrabanda cu țigări, înseamnă că a crescut și pe contrafaceri, pe mărfuri nedeclarate, pe arme și muniții, pe tot. Este un semn că frontiera nu este securizată", a declarat o sursă apropiată situației pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit celor mai recente date publice, contrabanda cu țigarete a scăzut în luna septembrie cu un punct procentual, la 15%, revenind la nivelul din vara anului 2016. Cea mai afectată regiune este cea de nord-est.

Piața neagră a tutunului a coborât la 15%. În ce regiuni ale țării are încă succes CITEȘTE ȘI Piața neagră a tutunului a coborât la 15%. În ce regiuni ale țării are încă succes

„Regiunea nord-est rămâne și în septembrie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, înregistrând o pondere de 37,6%, în scădere cu sub 1 p.p. față de luna iulie. Regiunea vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerțului ilicit, de 26,6%, iar trendul de creștere din iulie se menține (plus 2,1 p.p. față de iulie). În septembrie, cea mai substanțială majorare a pieței negre se înregistrează în partea de nord-vest a țării (plus 4,7 p.p. comparativ cu iulie, până la 16,1%). O cotă ridicată se înregistrează și în sud-vest (19,2%), chiar dacă se află în scădere (minus 2,8 p.p.) Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere (57,3%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,7%, în creștere cu 0,5 p.p. față de iulie) și Ucraina (10,9%, în creștere cu 2,4 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne relativ constantă”, a declarat, la finalul lunii octombrie, Marian Marcu, director Novel Research, companie care realizează un studiu periodic despre piața de țigarete.

Potrivit producătorilor de țigări, contrabanda ridicată este explicată de dezorganizarea din cadrul autorităților vamale din subordinea Fiscului, unde scanerele cumpărate pentru depistarea produselor de contrabandă sunt nefolosite.

În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu țigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piață. Fiecare punct procentual de piață neagră înseamnă aproximativ 40 milioane euro neîncasați de către stat sub formă de taxe și accize.

Scăderea traficului cu țigări în prima parte a anului a avut loc în contextul operațiunilor SCUT desfășurate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prin autoritatea vamală, a acțiunilor sporite ale Poliției de Frontieră, a intensificării controalelor desfașurate de Poliție precum și al finalizării de către DIICOT a unor dosare importante de criminalitate organizată.

viewscnt
Afla mai multe despre
tigari
vama
contrabanda