Potrivit unui studiu danez, dispozitivele de contracepție cu eliberare de hormoni pot crește riscul de cancer la sân

Potrivit unui studiu danez, dispozitivele de contracepție cu eliberare de hormoni pot crește riscul de cancer la sân
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:41

Constatările unui studiu indică faptul că riscurile de cancer de sân asociate dispozitivelor intrauterine sunt probabil similare cu cele asociate altor tipuri de contraceptive hormonale.

Dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni (DIU) sunt asociate cu un risc ușor mai mare de cancer de sân în rândul femeilor tinere, conform unui nou studiu danez de amploare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

DIU sunt considerate printre cele mai eficiente contraceptive și sunt utilizate de aproximativ 8,1% dintre femeile de vârstă reproductivă din Europa. DIU din cupru nu utilizează hormoni, dar altele, precum spirala Mirena, acționează prin eliberarea lentă a unui hormon asemănător progesteronului pentru a preveni sarcina.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Alegeri prezidențiale și referendum în Moldova. Scrutinul a început. În câte secții se poate vota în România CITEȘTE ȘI Alegeri prezidențiale și referendum în Moldova. Scrutinul a început. În câte secții se poate vota în România

Profesioniștii din domeniul sănătății știu că administrarea pe termen lung a pilulelor contraceptive hormonale este legată de un risc ușor mai mare de cancer de sân, dar se credea că DIU prezintă un risc mai scăzut deoarece eliberează hormonul direct în uter și la niveluri mai scăzute decât pilula.

„Rezultatele acestui studiu sunt, prin urmare, extrem de neașteptate”, a declarat dr. Channa Jayasena, endocrinolog specialist în reproducere la Imperial College din Londra (ICL), care nu a fost implicată în noul studiu.

Cercetătorii de la Institutul danez de cancer au comparat rezultatele privind sănătatea a aproximativ 79.000 de femei care au primit un DIU între 15 și 49 de ani cu un grup similar care nu a utilizat nicio formă de contraceptive hormonale. Acestea au fost urmărite pe o perioadă medie de 6,8 ani.

În timp ce riscul de a dezvolta cancer de sân a fost scăzut în general, utilizarea unui DIU hormonal a fost asociată cu un „risc excesiv” de 14 cazuri la 10.000 de femei, potrivit studiului, publicat în revista medicală JAMA.

În mod notabil, riscurile nu au crescut dacă persoaneleau folosit DIU pentru perioade mai lungi de timp.

Cercetarea are unele limitări, și anume faptul că cercetătorii nu au măsurat dacă cele două grupuri de femei aveau rate similare de fumat, consum de alcool și obezitate, care sunt toți factori de risc pentru cancerul de sân și ar putea distorsiona rezultatele.

Medicii și pacientele ar trebui să cântărească avantajele și dezavantajele

Cercetătorii au declarat că medicii ar trebui să includă informații despre riscurile cancerului de sân atunci când discută cu pacientele despre beneficiile și riscurile dispozitivelor de contracepție hormonale.

„Sfatul meu pentru femei este că riscul de cancer de sân cauzat de [DIU] nu este stabilit, dar justifică o analiză mai atentă”, a precizat dr. Jayasena.

Studiul nu este primul care analizează o potențială legătură între cancerul de sân și anticoncepționale.

Șapte persoane au murit în urma prăbușirii unui ponton din insula Sapelo, în Georgia CITEȘTE ȘI Șapte persoane au murit în urma prăbușirii unui ponton din insula Sapelo, în Georgia

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au constatat că contraceptivele cu progestativ au fost asociate cu un risc ușor mai mare de cancer de sân, indiferent de tipul de contraceptiv utilizat.

Cercetătorii danezi nu au comparat pacientele cu DIU cu cele cu alte forme de contracepție, dar luate împreună, dovezile disponibile „sugerează că creșterea riscului [cu DIU] este similară cu cea a utilizării contraceptivelor orale”, a declarat pentru Euronews Health dr. Mangesh Thorat, cercetător și chirurg specializat în cancerul de sân la Universitatea Regina Maria (Queen Mary) din Londra.

Cu toate acestea, există un consens medical larg potrivit căruia „beneficiile generale ale contracepției hormonale depășesc daunele”, a adăugat Thorat.

În special, s-a demonstrat, de asemenea, că anumite DIU reduc riscul de cancer de col uterin, endometrial și ovarian.

Riscurile asociate cu contracepția hormonală se modifică, de asemenea, în funcție de vârstă. Dr. Thorat spune că pacientele împreună cu medicii lor ar trebui să decidă cea mai bună abordare.

„Este rezonabil ca femeile cu vârsta apropiată de 40 de ani să aibă o discuție cu medicul lor cu privire la modalitățile non-hormonale de contracepție”, a concluzionat dr. Thorat.

viewscnt
Afla mai multe despre
studiu
contraceptive