Oncologice de zeci de mii de euro, vândute pe internet. Farmacist: Situația înflorește când există și o criză pe piață. Am avertizat pacienții că nimeni nu poate dovedi că medicamentul e original

Oncologice de zeci de mii de euro, vândute pe internet. Farmacist: Situația înflorește când există și o criză pe piață. Am avertizat pacienții că nimeni nu poate dovedi că medicamentul e original
scris 12 nov 2023

Beatrice Speteanu, farmacist și președinte al Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor, atrage atenția că medicametele oncologice care se vând pe intenet pot pune în pericol viața pacienților pentru că nu se știe exact în ce condiții au fost păstrate. Fenomenul comercializării acestor medicamente pe internet a luat amploare mai ales în această perioadă, când mulți pacienți cu afecțiuni din sfera oncologiei spun că au acces dificil la tratamente din cauza lipsei finanțării din sistem.

Pacienții ajung să le cumpere de pe internet pentru a-și putea continua tratamentele, plătind astfel și sume mai mici pentru ele. De exemplu, în farmacie, medicamentul numit Bosulif costă în jur de 13.000 de lei, Iclusig costă în jur de 24.000 de lei, iar Jakavi este în jur de 14.000 de lei. Sunt însă medicamente care se găsesc foarte greu în farmacii, ele fiind atractive pentru piața de export, mai spune Beatrice Speteanu. Alături de aceste anunțuri din sfera oncologiei, pe internet se mai vând și pen-uri de insulină, dar și Ozempic, un medicament conceput pentru diabetul de tip 2, eficient în reglarea glicemiei, cu efect de scădere în greutate. Și în cazul acestora pericolul este mare tocmai pentru că nu se pot cunoaște concret modul de depozitare sau proveniența.

Urmărește-ne și pe Google News

„Este o situație care se întâmplă de ani de zile, ea înflorește în momentul în care există și o criză pe piață, din păcate sunt exact acele medicamente pe care noi în condiții normale le găsim foarte greu, ele sunt deficitare pentru că sunt și foarte atractive pentru piața de export.

Profitul net al MedLife cade drastic la 9 luni, deși afacerile au o creștere de peste 20% CITEȘTE ȘI Profitul net al MedLife cade drastic la 9 luni, deși afacerile au o creștere de peste 20%

Dar acum vorbim de o situație în care pacienți posibil își vând tratamentul pe net sau alții care apelează la orice variantă să poată să-și continue tratamentul și să dea bani mai puțini pe ele. Acum nu știm dacă sunt contrafăcute, unde este un risc major să nu fie eficiente, deci oricum își periclitează tratamentul și viața, sau 2, pot fi toxice. Și dacă vorbim despre cele care sunt luate legal din farmacii, nu știm condițiile de păstrare, în ce condiții au fost păstrate în casele oamenilor sau poate chiar în depozite, vorbim vara la temperaturi peste 40 de grade, iarna la îngheț, umiditate, sunt foarte mulți factori la mijloc și pot fi periculoși”, a explicat Beatrice Speteanu.

Oncologice foarte scumpe nu pot ajunge la pacienți pentru că nu există sume pentru decontarea lor. Multe farmacii achită pentru pacienți sumele necesare, ajungând în situația de a fi blocați la furnizor. Beatrice Speteanu spune că statul nu achită în acest moment nici variantele ieftine și că este cu atât mai greu pentru farmacii să procure medicamentele extrem de scumpe. Deocamdată însă, spune Beatrice Speteanu, farmaciștii încă reușesc să găsească soluții pentru pacienți, unii dintre ei veniți în București din alte orașe pentru a căuta medicamentele necesare, însă nu se știe dacă situația va fi la fel și peste o lună de acum înainte, mai spune aceasta.

„În momentul acesta, statul nu achită nici variantele ieftine, este foarte greu pentru o farmacie să le procure pentru că vorbim despre medicamente cu costuri foarte mari, unde farmacia are un adaos fix, impus, de 35 de lei, aici ele oricum se dau pe banii farmaciei pentru că sunt termene de plată care sunt depășite, sunt penalități, vorbim de TVA, care depășește oricum această sumă, ele sunt greu de găsit în condiți normale, sunt medicamente deficitare.

Acum, cu atât mai mult, și dacă le găsim, suntem blocați la furnizor.

Tot timpul i-am avertizat pe pacienți să nu apeleze la aceste resurse, nimeni nu poate să le dovedească faptul că acel medicament este cel original sau, dacă este original, a fost ținut în condiții corespunzătoare și că nu-i poate pune viața în pericol. Noi, farmaciștii, comunicăm cu toți farmaciștii din țară, avem pacienți trimiși de farmaciști din alte orașe tocmai ca să putem să-i ajutăm. Într-adevăr, există situații în care se întârzie cu tratamentul până găsește acel medicament vital, dar în momentul acesta încă ne descurcăm, nu știm dacă peste o lună va mai fi la fel”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu, președinte al Asociațiilor Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oncologie
medicamente vandute pe interner