Compania farmaceutică Novo Nordisk, presată de Congresul SUA să reducă prețurile medicamentelor

Compania farmaceutică Novo Nordisk, presată de Congresul SUA să reducă prețurile medicamentelor
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:06

La presiunea Congresului SUA, șeful companiei farmaceutice daneze Novo Nordisk, care vinde medicamentele de succes pentru diabet și obezitate Ozempic și Wegovy, a acceptat să „analizeze” reducerea prețurilor acestora în SUA, relatează AFP.

„Vă veți angaja astăzi ca Novo Nordisk să reducă substanțial prețul sugerat al acestor medicamente în Statele Unite?”, l-a întrebat senatorul american Bernie Sanders pe șeful danez Lars Fruergaard Jorgensen în cadrul unei audieri în Congres.

Urmărește-ne și pe Google News
Prima țară arabă care beneficiază de scutire de vize pentru Statele Unite CITEȘTE ȘI Prima țară arabă care beneficiază de scutire de vize pentru Statele Unite
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Vom fi bucuroși să analizăm orice ar putea ajuta pacienții să aibă acces la medicamente la prețuri accesibile”, a răspuns Jorgensen.

Miza este mare pentru pacienții americani, dintre care unii au dificultăți în a avea acces la medicamentele care au revoluționat tratamentul acestor boli răspândite, scrie News.ro.

Dacă acestea nu sunt „accesibile, americanii vor muri inutil”, a insistat Sanders.

El a subliniat că prețul stabilit de Novo Nordisk în Statele Unite pentru Ozempic, un antidiabetic, era de 969 de dolari pe lună, față de 71 de dolari în Franța. Același lucru este valabil și pentru omologul său antiobezitate, Wegovy.

Dar Jorgensen a subliniat că 80% dintre americanii cu asigurare de sănătate plătesc 25 de dolari sau mai puțin pe lună.

Și că acest preț ridicat nu a fost cel obținut de compania sa, ci cel stabilit în urma negocierilor cu diverși actori.

Discuțiile s-au axat pe rolul intermediarilor denumiți Pharmacy Benefit Managers (PBM), care sunt însărcinați de societățile de asigurări să negocieze reduceri cu societățile farmaceutice și să listeze tratamentele acoperite.

Acești PBM „primesc un comision în funcție de prețul sugerat”, a explicat Jorgensen. „Deci, cu cât prețul sugerat este mai mare, cu atât remunerația lor este mai mare pentru aceeași muncă. Acest lucru înseamnă că, din experiența noastră, produsele cu un preț recomandat scăzut sunt mai puțin acoperite” de către asiguratorii de sănătate, deoarece «sunt mai puțin atractive».

Acte semnate - Cel mai mare producător de lactate închide o fabrică din România și concediază angajați CITEȘTE ȘI Acte semnate - Cel mai mare producător de lactate închide o fabrică din România și concediază angajați

De exemplu, de când Novo Nordisk a scăzut prețul tratamentelor cu insulină, „produsele noastre au fost scoase de pe listele de tratament, ceea ce a redus accesul pacienților”.

Senatorul american Bernie Sanders a răspuns că a primit promisiuni din partea a trei mari PBM-uri de a nu limita acoperirea Ozempic și Wegovy dacă prețurile acestora vor fi reduse.

„Am promisiunea dumneavoastră că vă veți așeza la o masă cu aceste trei companii pentru a vă asigura că își respectă angajamentul?”, l-a întrebat Sanders pe șeful Novo Nordisk.

„Da, susțin orice lucru care ajută accesul pacienților”, a răspuns acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
novo nordisk
medicamente