Barba non facit philosophum (Barba nu te face filosof). După aproape 2.000 de ani de rezistență, proverbului latin i-a sunat ceasul! Cei mai înțelepți oameni din România îi vor demonstra contrariul printr-un lucrare de anvergură, de peste 460 de pagini, realizată sub umbrela Academiei, asumată de toată suflarea politică și instituțională locală și sub înaltul patronaj al președintelui Iohannis, care o va și semna.
Magnifica operă, care va demonstra că barba potrivită te poate face filosof sau performer în alt domeniu, dacă e tunsă planificat pe 3, 10 și 20 de ani, cu setul de foarfeci gândite de înțelepții cetății, este “Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani, 2016-2035”.
Nici Platon, în Republica, nu a putut imagina o asemenea serie de dialoguri, capabile să coboare în subtilitățile teoriei politice, ale noțiunilor de dreptate, dezvoltare și chiar în esența locului filosofului în societate. Nici nu avea cum, sărmanul: una e să-l ai parte în dialog doar pe Socrate, alta e să filosofezi implicând întreaga societate românească într-un cor antic de academicieni puși pe dezvoltarea țării pe termen scurt, mediu și lung.
În esență, lucrarea propune ținte și obiective necesare pentru ca România să recupereze decalajul față de restul cetăților din Uniunea Europeană, cu accent pe măsurile necesare în domenii ca educația, resursele naturale, securitatea și eficiența energetică, siguranța informatică – protecția cibernetică, industia alimentară, calitatea vieții, sănătatea, proiectul Dunării, economie și calitatea vieții, cultură, culminând cu proiectul metafizic, intitulat: “România – Societate a cunoașterii și a valorii adăugate la ceea ce are”. Adăugând “valoare la ce are”, prin măsurile care vor duce la atingerea țintelor propuse, PIB-ul țării va crește, în medie, cu 3-4% pe an.
Opera lansează soluții vizionare pentru a accelera dezvoltarea țării, majoritatea bazate pe intervenții și mai mari ale statului în economie și în viața plebeilor cetății. Schimbarea sistemului de impozitare de o manieră ce sugerează renunțarea la cota unică, taxe noi cu motivații de mediu, unificarea pensiilor private obligatorii cu cele publice (nu, nu vă faceți iluzii că în sensul care le-ar ajuta pe cele private), limite noi pentru străini la cumpărarea de terenuri agricole, ajutoare de stat, majorări salariale noi în zona bugetară...și câte și mai câte metode ingenioase de tundere a bărbii, care să oglindească imaginea performanței planificate în diferite domenii.
Cu atenție la detalii, lucrarea nu avea cum să uite tocmai barba care-i face pe filosofi. Autorii nu sunt deloc speriați de decalajul uriaș pe care l-ar avea de recuperat filosofia românească față de cea din alte state europene. Când ai de îmbunătățit indicatori de convergență, nu te încurci cu o bagatelă de câteva mii de ani, acolo...
Așadar, țineți-vă tare grecilor, că vin românii puternic din urmă cu un set de “Ținte pentru următorii 3, 10 și 20 de ani pentru atingerea nivelului mediu de dezvoltare din UE în domeniul Filosofiei”. Nici nu sunt multe, dovadă că pentru autorități hotărâte, cu schema de măsuri pregătită, să dezvolte filosofia nu-i, până la urmă, mare filosofie.
Pe scurt, realizăm o bază de date electronică pentru domeniul filosofiei românești, finalizăm editarea critică a cel puțin 3 opere complete aparținând unor filosofi români, traducem și publicăm în limbi de circulație cel puțin 5 scrieri filosofice românești reprezentative, după criterii științifice de editare....și dezvoltarea filosofică e gata pe 10 ani. Pentru 20 de ani, se adaugă câteva editări critice și traduceri de filosofi români și decalajul față de supraestimații greci sau nemți se subțiază și mai mult. Mâine-poimâine, îi batem pe umăr: până la urmă, așa se dezvoltă, odată cu țara, și rolul filosofului în societate, băi, Platon, prin convergența adusă de strategie! Stai liniștit în peșteră, pune-ți țintă pe 20 ani să crești numărul umbrelor de pe pereți și să vezi cum te apropii de luminoasa lume ideală. Fără alte mofturi cu văzutul și înțelesul a ceea ce este cu adevărat bun, că n-avem timp, tragem tare la recuperat deacalaje!