Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns, în Ajunul Crăciunului, la un acord privind relațiile post-Brexit, după o lungă perioadă de negocieri care părea să se încheie fără niciun rezultat.
"De obicei, la semnarea cu succes a unui acord simt bucurie. Acum simt doar o satisfacție tăcută și ușurare. (...) Tuturor europenilor le spun că este timpul să lăsăm Brexit în urmă, viitorul nostru este în Europa", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cadrul acordului post-Brexit, flotele europene de pescuit vor renunța la un sfert din valoarea capturilor în apele britanice, pe parcusul unei perioade de tranziție care se întinde până în luna iunie 2026, a dezvăluit pentru AFP un înalt oficial european. După perioada de tranziție de cinci ani și jumătate, accesul flotelor europene în apele britanice va fi renegociat anual. De asemenea, pescarii din UE își vor păstra, până în 2026, accesul garantat la zonele de pescuit situate între șase și 12 mile marine de coastele britanice, în apele teritoriale, unde se duceau în mod tradițional să pescuiască.
De ce este important: Fără un acord, Regatul Unit și UE ar fi aplicat, de la 1 ianuarie, regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru schimburi comerciale.
Mai este interesant: Acordul vine după 4 ani și jumătate de la referendumul la care britanicii au votat să părăsească blocul comunitar. Acordul între UE și Marea Britanie a fost finalizat pe ultima sută de metri, având în vedere că perioada de tranziție post-Brexit expiră pe 31 decembrie.
CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România"Tot ceea ce a fost promis publicului britanic la referendumul din 2016 și la alegerile de anul trecut este respectat în acest acord. Ne-am recâștigat controlul asupra banilor, frontierelor, legilor, comerțului și apelor pentru pescuit", se arată într-un comunicat al Guvernului britanic.
CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificativeCele două tabere au reușit să ajungă la un compromis în legătură cu drepturile de pescuit, ultimul obstacol în calea semnării un acord. Valoarea peștelui din apele britanice la care pecarii europeni au dreptul a fost un subiect intens dezbătut, în contextul în care Marea Britanie voia să reducă cu 80% partea destinată UE. De cealaltă parte, UE s-a arătat inițial dispusă să renunțe la cel mult 18% din valoarea peșetelui pescuit. În prezent, valoarea totală a capturilor UE în aceste ape se ridică la 650 de milioane de euro, în timp ce vasele companiilor britanice pescuiesc echivalentul a 850 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bineCreșterea taxelor vamele la importuri și exporturi, generată de aplicarea regulilor OMC, s-ar fi reflectat în creșterea prețului la mașini cu 10%, iar unele alimente s-ar fi scumpit chiar și cu peste 50%, potrivit The Guardian.