Inflația din zona euro a atins un nou record, depășind așteptările analiștilor și încurajând vocile care susțin majorarea agresivă a ratelor de dobândă.
Urmărește-ne și pe Google News
Impulsionate și de această dată de scumpirea alimentelor și a energiei, prețurile de consum au urcat în iunie cu 8,6% față de anul precedent, comparativ cu o creștere de 8,1% în mai. Economiștii intervievați de Bloomberg estimau o creștere de 8,5%. Datele au depășit estimările analiștilor în 11 din ultimele 12 luni.
CITEȘTE ȘI Acord în UE privind măsurile împotriva folosirii monedelor digitale pentru spălarea banilor
Banca Centrală Europeană (BCE) dă vina pentru dificultățile Europei pe o creștere bruscă a costurilor cu energia după blocajul cauzat de pandemie, care a luat amploare în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei. Un indicator al inflației care exclude energia și alimentele, a scăzut la 3,7% în iunie, fiind însă peste ținta de inflație a BCE.
Deși se află în pragul primei majorări de dobândă din ultimul deceniu, BCE s-a confruntat cu critici pentru că a lăsat inflația să depășească atât de mult ținta de 2%, în timp ce alte instituții similare, precum Rezerva Federală, au inițiat majorări care au ajuns la 75 de puncte de bază.