Datoria publică a Marii Britanii a depășit, în premieră, pragul de 2.000 de miliarde de lire sterline la finele lunii iulie, pe fondul măsurilor de stimulare adoptate de guvernul britanic în contextul pandemiei.
Totodată, datoria publică a Marii Britanii a depășit PIB-ul, atingând o pondere de 100,5% din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel consemnat din martie 1961, potrivit Oficiului Național de Statistică britanic.
Doar în iulie împrumurile publice au însumat 26,7 miliarde de lire sterline, printre cele mai mari sume lunare împrumutate vreodată de Marea Britanie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În perioada aprilie-iulie, împrumuturile au fost de circa 150,5 miliarde de lire sterline, cea mai mare sumă împrumutată de Marea Britanie în acest interval cel puțin din 1993, an care marchează începutul seriei de date.
Creșterea datoriilor reflectă majorarea puternică a cheltuielilor publice, în condițiile în care guvernul britanic a acordat stimulente economice, inclusiv subvenții pentru păstrarea locurilor de muncă și chiar vouchere pentru mese în oraș.
Creșterea ponderii datoriei publice în PIB a fost provocată și de scăderea abruptă a economiei.
Economia Marii Britanii a consemnat o scădere trimestrială record în perioada aprilie-iunie și a intrat în recesiune tehnică. Produsul intern brut al celei de-a șasea mare economie mondială, Marea Britanie, s-a contractat cu 20,4% în al doilea trimestru raportat la precedentele trei luni, cel mai abrupt declin de când ONS a început să raporteze datele trimestriale, în 1995.