Majoritatea britanicilor care au votat în favorea Brexit ar prefera ca și alte state să părăsească Uniunea Europeană, relevă un sondaj realizat de firma de cercetare Ipsos MORI.
Astfel, potrivit sondajului, preluat de Statista, 65% dintre britanicii pro-Brexit ar prefera ca alte state să urmeze exemplu Marii Britanii în următorii 5-10 ani, în timp ce 16% cred că UE ar trebui să rămână unită. Restul răspunsurilor au fost abțineri. În tabăra pro-UE, 27% cred că și alte țări ar trebui să părăsească UE, în timp ce 65% ar prefera ca restul statelor să nu calce pe urmele Marii Britanii.
Sondajul a fost realizat în perioada 10-14 februarie și a inclus circa 1000 de britanici cu drept de vot.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană este plină de necunoscute, iar cutremurul politic și social declanșat de referendumul din 23 iunie continuă și, mai mult decât atât, riscă să se întețească, în contextul în care procesul formal pentru ieșirea din blocul comunitar începe astăzi.
Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială ce va fi remisă miercuri, la Bruxelles, și care stipulează că Regatul Unit lansează negocierile în vederea Brexitului, potrivit unei fotografii difuzate marți, la ora 21.00 GMT (23.00, ora României) de serviciile sale.
Ambasadorul britanic la Bruxelles urmează să înmâneze miercuri, la ora locală 12:30 (14:30 ora României), scrisoarea prin care este invocat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
Activarea oficială a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona deschide doi ani de negocieri în vederea stabilirii condițiilor ieșirii țării din UE.
Euroscepticismul pare să înflorească în statele membre ale Uniunii. Spre exemplu, Marine Le Pen, liderul Frontului Național, la alegerile prezidențiale din Franța din această primăvară dorește taxarea suplimentară a anagjaților străini și ieșirea Franței din zona euro, mizând, în general, pe promisiunile care i-au adus victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Ea a declarat în repetate rânduri că UE va dispărea, afirmând, printre altele, că “imperiile arogante și hegemonice sunt destinate să piară”.