Banca Centrală Europeană (BCE) a semnat un memorandum de înțelegere cu autoritățile naționale din șase state membre UE care nu fac parte din sistemul european de supraveghere bancară, inclusiv România.
Urmărește-ne și pe Google News
Memorandumul are ca scop schimbul de informații și coordonarea activităților de supraveghere.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI Elon Musk spune că majorarea vârstei de pensionare care a stârnit revolte în Franța este un lucru corect
Pe lângă România, BCE vrea să crească gradul de cooperare cu autoritățile din Cehia, Danemarca, Ungaria, Polonia și Suedia.
Memorandumul de înțelegere oferă un cadru în baza căruia statele menționate să facă schimb periodic de informații cu privire la instituțiile supravegheate la nivel transfrontalier, precum și la metodologiile, abordările și prioritățile în materie de supraveghere.
De asemenea, memorandumul de înțelegere încurajează BCE și autoritățile naționale să se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate care pot fi relevante pentru atribuțiile celeilalte autorități. Acest lucru poate contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe piețele bancare europene în perioadele de criză, consideră BCE.
BCE dorește să stimuleze cooperarea cu autoritățile naționale din statele membre care nu participă la Mecanismul unic de supraveghere bancară (MUS), deoarece sectoarele bancare ale acestora sunt interconectate. Numeroase bănci supravegheate de BCE au filiale în aceste state membre sau expuneri considerabile pe aceste piețe. Unele instituții cu sediul în afara MUS, de asemenea, o prezență semnificativă în jurisdicții supravegheate de BCE.