Ilham Kadri, CEO la gigantul industriei chimice Solvay, atrage atenția asupra problemelor de competitivitate ale Europei. Energia „verde” trebuie să asigure garanții de alimentare și birocrația este prea greoaie.
Fără gazele rusești ieftine, foarte multe companii din industria chimică, în special din Germania, au fost nevoite să închidă, cel puțin temporar capacități de producție, pentru a nu genera pierderi. Un semnal de alarmă privind deficitul de competitivitate a fost tras la Forumul Economic de la Davos de Ilham Kadri, CEO la Solvay, companie multinațională cu sediul de la Bruxelles.
Aceasta a atras atenția că industria chimică este mama tuturor industriilor. „Fără industrie chimică nu există baterii pentru mașinile electrice, nu există hidrogen verde, nu sunt semiconductori”, a afirmat Kadri într-o intervenție la Davos, preluată de CNBC.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO„Europa este cea mai reglementată regiune din lume”, spune CEO-ul de la Solvay, însă amintește că presiunile pentru alimentarea industrială cu energie "verde" trebuie să țină cont de infrastructura care are chiar și 100 de ani în sectorul chimic. „Să nu uităm infrastructura veche! Pentru companii precum Solvay, aceasta asigură 20% din veniturile noastre anuale. Are un cost.”
Dacă marile corporații pot face față unor eforturi de retehnologizare sau de majorare a costurilor, mult mai dificil este pentru intreprinderile mici și mijlocii, care sunt clienții și furnizorii acestora. Ei sunt împinși către probleme de competitivitate.
„Europa are o provocare uriașă și un risc uriaș de dezindustrializare”, a mai spus Kadri amintind că Administrația Biden acum acordă stimulente pentru dezvoltarea industrială în SUA, exact în zone pe care Europa le suprareglementează.
Companiile din sectorul chimic vor să aibă acces la energie curată, dar aceasta trebuie să vină „la costuri bune, la scară mare și 365 de zile pe an”.
Kadri spune că a venit în fruntea Solvay în urmă cu 4 ani, dar doar după 3 ani a obținut permise de operare atât pentru Franța, cât și pentru Germania. „Este nebunesc. Suntem gata să plătim banii, avem alianțe, chiar și subvenții... Banii nu sunt o problemă – cash-ul este acolo – dar permisele și birocrația sunt prea greoaie.”