România participă la un proiect de 2,7 milioane euro pentru securitatea frontierelor europene împotriva imigrației ilegale cu 2 companii: UTI Group controlat de Urdăreanu și Pro Optica, anterior deținută de Florin Călinescu

România participă la un proiect de 2,7 milioane euro pentru securitatea frontierelor europene împotriva imigrației ilegale cu 2 companii: UTI Group controlat de Urdăreanu și Pro Optica, anterior deținută de Florin Călinescu
scris 24 sep 2018

România participă cu două firme la un proiect internațional de cercetare finanțat de Uniunea Europeană, de peste 2,7 milioane de euro, cele două companii fiind Pro Optica, al cărei pachet majoritar de acțiuni a fost deținut până în 2015 de omul de televiziune Florin Călinescu și transferat ulterior către o firmă controlată de directorul Pro Optica, și Uti Grup, controlat de Tiberiu Urdăreanu, ultima companie dintre având rolul de a dezvolta și testa tehnologii de analiză video avansată, precum și o soluție de comandă-control pentru protecția frontierelor împotriva amenințărilor, inclusiv cele legate de imigrația ilegală.

Consorțiul EWISA, format din KEMEA- Centrul pentru Studii de Securitate din Grecia, Poliția de Frontieră din Finlanda, Poliția de Frontieră din Spania, Poliția de Frontieră din România, va coordona dezvoltarea și testarea soluției în sectoare ale frontierelor de stat din cele patru țări.

Urmărește-ne și pe Google News

Din România, firmele UTI și Pro Optica sunt subcontractanți ai Intracom Telecom Grecia, care coordonează echipa câștigătoare a licitației organizate de consorțiu. Rolul UTI Grup este de a dezvolta și testa tehnologii de analiză video avansată, precum și o soluție de comandă-control pentru protecția frontierelor împotriva amenințărilor, inclusiv cele legate de imigrația ilegală, a anunțat luni compania.

Soluția de comandă-control este dezvoltată de specialiștii UTI utilizând experiența dobândită în programul NATO Air Ground Surveillance și în cadrul proiectului de cercetare SafeShore. Tehnologia de analiză video este dezvoltată de echipa Softrust Vision Analytics, companie afiliată UTI, care are o experiență de peste 15 ani în dezvoltarea de produse și aplicații de procesare și analiză video, utilizate în proiecte UTI de securizare a unor obiective de maximă securitate și în proiecte de cercetare românești și europene (SCOUTER, Safeshore, SPIA-VA).

Nuclearelectrica a cumpărat servicii de întreținere de la UTI Group în valoare de peste 5,9 milioane de lei CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica a cumpărat servicii de întreținere de la UTI Group în valoare de peste 5,9 milioane de lei

Conceptul dezvoltat în cadrul proiectului EWISA va permite creșterea nivelului de inteligență a sistemelor de securitate a granițelor, utilizând inteligență artificială (AI), bazată pe algoritmi de tip Deep Learning. Aceștia permit eficientizarea monitorizării video și realizarea de analize în profunzime, în vederea identificării țintelor, asigurând, totodată, o acoperire de 100% a sectoarelor de frontieră.

UTI are drept de proprietate intelectulă (IPR) asupra soluțiilor EWISA realizate de specialiștii proprii. Beneficiarul a solicitat, în cadrul procedurii de achiziție, o ofertă pentru opțiunea de cumpărare a drepturilor de proprietate, ulterior testării cu succes în cele patru sectoare de frontieră.

La începutul lunii septembrie, modulele realizate de UTI, integrate în Soluția EWISA, au fost testate cu succes cu ocazia Factory Acceptance Test EWISA din Grecia.

viewscnt
Afla mai multe despre
uti
granite
proiect
imigratie ilegala
calinescu