Operațiunea prin care Vodafone vrea să formeze cea mai mare rețea mobilă din Marea Britanie generează puternice îngrijorări: scumpiri pentru clienți, servicii reduse plus date sensibile partajate cu statul chinez

Operațiunea prin care Vodafone vrea să formeze cea mai mare rețea mobilă din Marea Britanie generează puternice îngrijorări: scumpiri pentru clienți, servicii reduse plus date sensibile partajate cu statul chinez
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 14:54

Fuziunea dintre Vodafone și Three, pentru a forma cea mai mare rețea mobilă din Marea Britanie, generează puternice îngrijorări, Autoritatea de reglementare antitrust din Regatul Unit avertizând acum, printr-o hotărâre provizorie, că operațiunea - planificată și semnată în urmă cu 15 luni – poate genera prețuri mai mari pentru consumatori, servicii diminuate (cum ar fi pachete de date mai mici în contracte) și investiții reduse în rețelele mobile din Marea Britanie.

Recent, Vodafone și alți mari operatori de telecomunicații din Marea Britanie au fost acuzați de suprataxarea a milioane de clienți timp de 16 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul dintre Vodafone, al treilea mare operator de telefonie mobilă din Marea Britanie, și conglomeratul asiatic CK Hutchison, proprietarul Three UK, numărul patru pe piața britanică de telecomunicații, necesită și aprobarea autorităților de reglementare. Planul prevede ca Vodafone să dețină 51% din noua entitate.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
iOS 17 va avea corectare automată pentru limba română CITEȘTE ȘI iOS 17 va avea corectare automată pentru limba română

Fuziunea dintre Vodafone și Three UK ar crea mai mare operator de telefonie mobilă din Marea Britanie, cu aproximativ 27 de milioane de clienți, înaintea liderilor actuali O2 (controlat de Telefonica și Liberty Global) și EE, deținut de grupul BT.

Autoritatea de concurență s-a pronunțat acum, indicând că o fuziune ar putea îngreuna accesul operatorilor de rețele virtuale mobile (MVNO) la oferte rezonabile, făcând, implicit, serviciile mai scumpe pentru clienți.

Pe lângă preocupările legate de concurență, a existat cel puțin un alt potențial obstacol în calea acestei fuziuni. Three este deținut de CK Hutchison Holdings, un conglomerat din Hong Kong care face obiectul unei legi privind securitatea națională introdusă de China în 2020, ceea ce îi face pe unii să susțină că Three ar putea fi obligat să partajeze date sensibile cu statul chinez. Regatul Unit a introdus Legea privind securitatea și investițiile naționale încă din 2022 pentru a acoperi astfel de scenarii, iar guvernul a folosit anterior această lege pentru a bloca alte tranzacții între entitățile din Marea Britanie și companiile chineze.

Decizia de astăzi este una provizorie. Autoritatea de reglementare a formulat acum variante de soluții, precum cesionarea unor părți din afacerile celor doi operatori lor, deși consideră că aceasta este o opțiune puțin probabilă, deoarece nu există niciun spin-off evident care să poată fi condus ca o afacere de sine stătătoare. Instituția a indicat și o altă soluție posibilă, respectiv o „cesionare parțială” care implică active specifice rețelei mobile și de spectru pentru a spori „capacitatea competitivă a unui MVNO existent sau pentru a oferi suficiente active pentru a permite unui nou furnizor să intre pe piață ca MNO. ”

Cu toate acestea, Autoritatea a adăugat că o interzicere a fuziunii ar fi cea mai „cuprinzătoare” soluție pentru a rezolva preocupările sale în general.

Într-o declarație comună, Three și Vodafone au transmis că nu sunt de acord cu avertismentul că fuziunea ar duce la creșterea prețurilor - fie pe piețele de consum, fie pe piețele angro - dar precizează că analizează posibilele remedii.

Tranzacția este evaluată la aproximativ 15 miliarde de lire sterline (9 miliarde de lire excluzând datoriile).

Vodafone și Three UK au anunțat că poartă discuții cu privire la o potențială fuziune în octombrie 2022.

Companiile au transmis atunci că tranzacția potențială ar oferi oferi Vodafone 51% din afacerea combinată și ar propulsa compania rezultată pe primul loc în Marea Britanie după numărul de clienți.

De asemenea, combinarea afacerilor Vodafone și CK Hutchison în Marea Britanie ar oferi companiilor dimensiunea necesară pentru a accelera implementarea serviciilor 5G pe plan național și extinderea conectivității în bandă largă către comunitățile rurale și micile afaceri, potrivit companiilor.

Acordul este atent examinat de autoritățile de reglementare, deoarece ar marca o consolidare istorică a pieței britanice de telefonie mobilă, reducând de la 4 la 3 numărul operatorilor de profil.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
three uk
fuziune vodafone three
ck hutchison
acord fuziune vodafone