GRAFICE Extrageri accelerate de gaze din depozite pentru acoperirea consumului intern și celui din Republicii Moldova. Gradul de umplere a coborât

GRAFICE Extrageri accelerate de gaze din depozite pentru acoperirea consumului intern și celui din Republicii Moldova. Gradul de umplere a coborât
scris ieri, 07:15

România a coborât la un grad de umplere a depozitelor de gaze de 80% cu o lună înaintea datei la care atingea acest nivel iarna trecută, în pofida faptului că a intrat în sezon cu depozitele arhipline. Vremea mai rece, care a majorat consumul, și exporturile către Republica Moldova, care în această iarnă au crescut considerabil, sunt principalele explicații, conform analizei Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pe 7 decembrie, în depozitele autohtone erau înmagazinați aproximativ 27,4 TWh (reprezentând 81% din capacitatea totală), cu 4 TWh sau 13% sub volumul depozitat la aceeași dată a anului trecut, de 31,4 TWh.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Explozie la o instalație petrolieră de lângă Florența. Mai mulți morți și răniți CITEȘTE ȘI VIDEO Explozie la o instalație petrolieră de lângă Florența. Mai mulți morți și răniți

Iarna trecută, volumul de gaze depozitate a coborât la 27,4 TWh de-abia pe 7 ianuarie, exact cu o lună mai târziu decât în această iarnă.

România a intrat în actualul sezon rece cu un volum record de gaze depozitat, de 35 TWh, cu peste 3% peste capacitatea tehnică totală de înmagazinare de care dispune.

Cum România a ieșit din iarna trecută cu un grad de umplere a depozitelor de 50%, în pofida nivelului mai redus de depozitare din prezent (comparativ cu aceeași perioadă din 2023), volumul de gaze depozitate este unul confortabil, mai ales dacă iarna aceasta va fi similară cu cea de anul trecut, adică blândă.

VIDEO&FOTO Hidroelectrica demarează proiectul construirii unui parc fotovoltaic plutitor, după peste 3 ani de la inițiere CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Hidroelectrica demarează proiectul construirii unui parc fotovoltaic plutitor, după peste 3 ani de la inițiere

Este totuși de așteptat o majorare a consumului de gaze din facilitățile de înmagazinare, atât la nivel intern, cât și la cel extern.

Pe partea de energie, producția convențională nu face față acoperirii consumului în perioadele în acre sursele regenerabile au randamente reduse, ceea ce va face probabil, ca toate centralele pe gaz să funcționeze la capacitate maximă în această perioadă, pentru a diminua presiunea pusă pe importuri, care deja s-au apropiat în anumite intervale orare de nivelul maxim al capacității de interconectare.

În plus, România exportă un important volum de gaze (4-4,5 milioane mc, echivalent cu 17-18% din producția curentă zilnică autohtonă) în Republica Moldova, pentru a acoperi consumul din statul vecin, care istoric depindea de importul de gaze rusești.

Iarna trecută, exporturile către Republica Moldova erau aproape nule.

CONFIRMARE Primă decizie - Închisoare de până la 6 luni în cazul filmării persoanelor în toalete publice sau cabine de probă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Primă decizie - Închisoare de până la 6 luni în cazul filmării persoanelor în toalete publice sau cabine de probă

Din totalul cantităților de gaze cumpărate de Republica Moldova, prin compania de stat Energocom, în perioada ianuarie-septembrie 2024, 44% au provenit de la OMV Petrom, iar 17% de la Romgaz. Un procent de 18% a fost achiziționat de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), pentru care s-a plătit prețul pieței.

Importurile din România s-au intensificat în octombrie și noiembrie, după cum a relatat Profit.ro, iar de la începutul lunii decembrie exporturile de gaze din România către Moldova le-au depășit pe cele către Ungaria.

Totodată, o mare parte din iarna trecută, România a importat gaze din Ungaria.

FOTO O nouă tendință printre saloanele de coafură din România: Programare cu avans de 50% care poate fi pierdut. \ CITEȘTE ȘI FOTO O nouă tendință printre saloanele de coafură din România: Programare cu avans de 50% care poate fi pierdut. "O PROGRAMARE= O RESPONSABILITATE"

În acest an însă, cel puțin până în prezent, România exportă, și nu importă gaze din statul vestic vecin.

De altfel, în această perioadă, România este exportator net de gaze, 2,3-2,5 milioane mc pe zi, un volum echivalent cu aproximativ 10% din producția curentă zilnică.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania înmagazinare gaze
romania depozitare gaze
export gaze
import gaze
republica moldova
ungaria