Producția de soia din Uniunea Europeană a înregistrat în 2024 o ușoară scădere în pofida extinderii suprafețelor cultivate, conform prognozei Comisiei Europene.
Recolta totală estimată se situează la puțin sub 2,8 milioane de tone, cu 10.000 de tone mai puțin decât anul precedent.
Randamente în scădere, deși suprafețele cultivate au crescut
Această diminuare survine pe fondul unor randamente mai mici, cauzate de condiții meteorologice nefavorabile, scrie Revista Ferma.
Randamentul mediu în UE a fost de 2,57 tone/hectar, comparativ cu 2,83 tone/hectar în 2023 și sub media pe termen lung de 2,81 tone/hectar.
Deși suprafața cultivată a crescut cu 10%, rezultatele nu au reflectat această extindere.
România, afectată puternic de secetă
România a fost printre cele mai afectate state membre, înregistrând o reducere drastică a producției, cu 44% mai puțin față de anul anterior. Producția totală a fost de doar 171.000 de tone, în ciuda creșterii cu aproape 10% a suprafeței cultivate.
În schimb, în Ungaria, producția a crescut cu 50%, ajungând la 260.000 de tone, însă rezultatul este considerat sub așteptări, având în vedere dublarea suprafeței cultivate.
CITEȘTE ȘI Grupul alimentar american Mondelez, producătorul Toblerone și Milka, investește în Celleste Bio, start-up care obține boabe de cacao în laborator Italia rămâne liderul producției de soia în UE
În ciuda unei reduceri de 5% a producției și a scăderii cu aproape 3% a suprafeței cultivate, Italia își menține poziția de lider în producția de soia din Uniunea Europeană. Fermele italiene au produs aproximativ 1 milion de tone, confirmându-și supremația în acest sector.
Analiștii avertizează că evoluția producției de soia pe termen lung în spațiul comunitar va depinde semnificativ de condițiile meteorologice și de gestionarea resurselor.