Decizia Fitch de a revizui perspectiva României la negativă reflectă nu doar o criză politică, ci și una de încredere financiară, care va avea consecințe profunde asupra economiei naționale. În acest moment, ratingul de țară BBB-, cel mai scăzut în categoria investment grade, ne lasă la limita de a fi considerați o economie cu risc ridicat. Dacă tendințele actuale persistă, există riscul să coborâm în categoria junk, ceea ce ar amplifica semnificativ costurile de finanțare externă și ar afecta grav percepția investitorilor asupra stabilității României, atenționează Veronica Duțu, consultant fiscal, într-o discuție cu Profit.ro.
Numărul de permise de muncă acceptate anual de autoritățile române pentru străini non-UE a rămas relativ constant în ultimii ani, în schimb cererea "se rafinează". Astfel, dacă în urmă cu câțiva ani expații din Asia sau Africa ocupau aproape exclusiv posturi de muncitori necalificați, acum sunt lucrători străini non-UE și în domenii care presupun pregătire și calificare de top, arată Termene.ro.
Investitorii privesc cu optimism evoluția portofoliilor lor în următoarele 12 luni, arătând o îmbunătățire clară față de anul precedent. Dintre cei mai importanți investitori și dezvoltatori din România, 64% dintre respondenți prognozează o creștere a valorii portofoliilor, 30% se așteaptă la stagnare, în timp ce doar 6% estimează o scădere.
Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea s-a menținut la un nivel bun, dar oferta a continuat să scadă atât pe segmentul vânzărilor, cât și pe cel al închirierilor. Noi recorduri au fost înregistrate la nivelul prețurilor în marile orașe din țară.
Conducerea companiei Damen Shipyards Mangalia SA, care operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, intrată în insolvență în iunie, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că este nevoită să facă disponibilizări de personal.
În general, piața imobiliară din România a demonstrat în T3 2024 că poate să susțină creșteri susținute ale prețurilor cu o accesibilitate crescută și o activitate intensă pe segmentul tranzacțiilor. Studiul evidențiază și o serie de metrice cheie care confirmă maturitatea și reziliența pieței imobiliare.
Piața de media din România va încheia anul 2024 pe un trend de creștere stabil, în ciuda provocărilor economice și geopolitice, depășind prognozele anterioare
În 2024, piața muncii a fost marcată de o reducere a ofertei de locuri de muncă comparativ cu 2023 și 2022, reflectând provocările economice globale și tendința companiilor de a optimiza costurile, după ani de expansiune și recrutări masive în toate domeniile.
Comerțul electronic din România continuă să se dezvolte accelerat, consolidându-și rolul esențial în economie și în viața de zi cu zi a consumatorilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), 72,9% dintre utilizatorii de internet din România au realizat achiziții online în 2024, confirmând apetitul crescut al românilor pentru cumpărături digitale.
Anul 2024 a adus o schimbare semnificativă în comportamentul de consum al românilor: preferința pentru produse mai scumpe și de calitate superioară. Această tendință reflectă o maturizare a pieței și adaptarea consumatorilor la un context economic complex, în care inflația și creșterile salariale au influențat alegerile de cumpărare.