Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în 2030 ar putea fi aprobat în ședința de astăzi, 21 noiembrie, a Executivului de la Palatul Victoria. Specialiștii guvernamentali și independenți care au realizat strategia au realizat și o analiză SWOT a industriei românești, analiză în care se evidențiază punctele tari, punte slabe, oportunitățile și amenințările unei afaceri sau a unui sector economic.
Companiile care inițiază în România proiecte de investiții în industria prelucrătoare calificate ca strategice de către Guvern vor fi sprijinite în următorii cinci ani prin ”Programul pentru proiectele strategice în industria prelucrătoare” cu valoarea maximă de 5 miliarde lei în perioada 2025-2030, potrivit documentului oficial analizat de Profit.ro. Parte a facilităților disponibile, companiile vor putea primi un credit fiscal de 10% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 25 milioane euro, vor putea primi terenuri, scutiri de la plata impozitelor locale, precum și facilități în ce privește obținerea rapidă a avizelor, conectarea la rețeaua de drumuri și la rețelele de utilități.
Pompele de căldură constituie o alternativă la încălzirea pe gaze naturale și se estimează că utilizarea lor va crește semnificativ în România, mai ales în condițiile interzicerii din 2040 a boilerelor și centralelor pe condensare, însă acest lucru va pune presiune pe rețele de distribuție a energiei electrice, se arată în Strategia energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050.
Înmatriculările de mașini noi din UE au avut „o creștere modestă”, după cum transmite ACEA, de 1,1%, cu evoluții diferite în rândul marilor piețe. Pe segmentul de mașini electrice, piața a crescut în octombrie, dar pe întreg anul avem o scădere de aproape 5 procente.
Numărul autorizațiilor de construire emise pentru clădiri rezidențiale din București s-a redus la aproape jumătate în timp ce suprafața utilă totală autorizată spre construire a scăzut cu 62% în ultimii trei ani.
În ultimii ani, percepția colectivă asupra condițiilor economice și a viitorului pare să fie marcată de un pesimism tot mai accentuat. Privind în jurul nostru, am putea crede că trăim vremuri tulburi. Într-adevăr, am traversat crize financiare globale precum cea din 2008, o pandemie și alte evenimente marcante, însă impactul acestor evenimente este adesea amplificat.
Analiza Eurelectric vine la scurt timp după ce Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, fiind un an în care seceta a afectat producția agricolă în multe zone ale țării. Măsurile decise de Guvern, precum amânarea ratelor la leasing pentru 2025, sunt prezentate de jucători din domeniu ca nerezolvând problemele fermierilor, ci doar amânăndu-le, arată o analiză termene.ro.
Câștigul pretaxare EBITDA al producătorului de componente auto Compa a coborât în primele 9 luni cu 3,70%, la 48,71 milioane lei, de la 50,58 milioane lei în exercițiul financiar precedent.
Compania Romcarbon, lider în piața românească a reciclărilor de mase plastice, și-a redus în primele 3 trimestre ale anului cu 70,34% câștigul pretaxare EBITDA individual, la 3,63 milioane lei, de la 12,24 milioane lei din perioada similară a anului trecut.