Producția de energie verde (solară, eoliană și din biomasă) s-a redus cu 4,2% în primele 9 luni ale acestui an în pofida majorării cu 9% a puterii instalate din acest sector, de la 4500 MW la 4980 MW, reiese din datele Transelectrica.
ACEA, asociația patronală a celor 15 constructori auto prezenți în Europa cu unități de producție, a transmis un avertisment care folosește rezultatele unui studiu al Standard & Poor’s (S&P) care arată „o înrăutățire a perspectivei pentru piața vehiculelor electrice cu baterii (BEV) din UE”.
Cu prețuri în creștere ale aluminiului primar la London Metal Exchange și cu livrări cantitative în urcare, combinatul Alro raportează pentru primele 3 trimestre 2024 un câștig pretaxare EBITDA de 379,59 milioane lei, față de nivelul negativ al acestui indicator, de 92,89 milioane lei, din perioada similară a anului trecut.
Prețul pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM va atinge joi un nivel record al anului pentru cea de-a treia zi consecutivă, de 1.666 lei/MWh sau 328 euro/MWh, acesta fiind cel mai ridicat preț pentru energia cu livrare în ziua de joi din întreaga Europă. De altfel, după ce în octombrie coborâse pe locul al 11-lea în topul celor mai scumpe piețe spot din Europa, de la începutul lunii și până în prezent, România și-a reluat poziția de lider, pe care a deținut-o în trimestrul al treilea, cu un preț mediu zilnic de 181,5 euro/MWh.
Legea Arendei revine în prim-plan, după mai multe încercări nereușite în 2023 și 2024 de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă. Concret, asociațiile de fermieri au cerut ca actul normativ să fie adoptat de urgență și publicat în Monitorul Oficial până la finele lunii.
Pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă, în special solară, România va înregistra miercuri cel mai mare preț mediu zilnic pe piața spot operată de OPCOM din acest an, de 320,35 euro/MWh sau 1593 lei/MWh, cu o cincime peste precedentul record, realizat chiar astăzi, de de 268 euro/MWh sau 1335,5 lei/MWh.
Apartamentele sunt vândute mai repede odată cu apropierea finalului de an față de începutul lui 2024, remarcă jucătorii din piață. Proprietarii și dezvoltatorii din București își găsesc cumpărători în cel mai scurt timp. Cei din Timișoara, în schimb, au mai mult de lucru pentru a le convinge pe acele persoane aflate în căutarea unei locuințe că apartamentele pe care le propun se potrivesc ca o mănușă nevoilor lor.
Furnizorii vor putea participa ca parte interesată în procedurile de control ale organelor statului, pentru a-și apăra drepturile prin plângere față de comercianții amendați sau cărora li s-a confiscat marfa. Totodată, va fi interzisă comerciantului includerea în contractele comerciale de clauze cu privire la recuperarea amenzilor sau pagubelor de la furnizori, prevede un proiect de lege al actualei puteri.
China a anunțat impunerea de „măsuri antidumping temporare” asupra brandy-urilor importate din Uniunea Europeană (UE), pe fondul tensiunilor comerciale dintre Beijing și Bruxelles. Deocamdată nu este clar dacă aceste măsuri, care vor fi impuse începând de vineri, sunt noi sau o extindere a celor deja în vigoare, potrivit BFM TV.
Pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă, în special solară, România va înregistra marți cel mai mare preț mediu zilnic pe piața spot operată de OPCOM din acest an, de 268 euro/MWh sau 1335,5 lei/MWh, fiind cea de-a doua scumpă piață spot din UE, după Ungaria, unde prețul ajunge la 306 euro/MWh.