Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spune că intenționează ca în acest an să propună reducerea tranzacțiilor cu lichidități în anumite domenii pentru a combate evaziunea fiscală.
Totodată, Tanczos va cere Parlamentului să modifice Legea insolvenței, astfel încât acest instrument să nu mai poate fi folosit abuziv, pentru neplata obligațiilor fiscale.
Tanczos Barna a spus că estimarea veniturilor prin bugetul de stat pe anul 2025 este una „prudentă”, astfel încât să nu apară diferențe mari între veniturile prognozate și cele estimate. „Nu aruncăm bani din pix în buget”, a spus ministrul, la Digi 24.
În ce privește modul în care ANAF își va îndeplini țintele de încasări, Tanczos susține că s-au făcut progrese importante în ce privește digitalizarea instituției, ceea ce începe să se vadă în nivelul încasărilor.
„Încasările de la ANAF au început să arate un trend promițători. Lucrurile nu sunt totuși foarte ok, dar 70 de miliarde de lei în plus față de 2023 este un semnal bun”, a apreciat ministrul de Finanțe.
Întrebat dacă ia în calcul reluarea discuțiilor despre plafonarea tranzacțiilor cu lichidități, Tanczos a amintit că există obstacole de ordin constituțional, dar a estimat că există totuși posibilitatea reducerii plătiților cash. El a exemplificat cu colectarea impozitelor de către primării. Trecerea exclusiv la plata cu cardul ar însemn o reducere atât a cheltuielilor legate de colectarea propriu-zisă, cât și de personal.
Pe lângă renunțarea la plata cash a impozitelor, pe care o preconizează chiar în acest an, Tanczos Barna a spus că va propune eliminarea tranzacțiilor cu bani lichizi în câteva domenii specifice de activitate. „Trebuie să reducem în domenii cu risc major. Vom veni cu domenii în care vom reduce foarte mult tranzacțiile cash”, a spus ministrul.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Unul dintre cei mai mari producători de mobilă din Maramureș intră în insolvență și declanșează un val de concedieri colectiveUn alt obiectiv al ANAF în 2025 este recuperarea arieratelor din economie, pe care le-a estimat la circa 124 de miliarde de lei, însă doar o mică parte mai pot fi recuperate pentru bugetul de stat.
„Se face o analiză a sumelor recuperabile, în jur de 38 de miliarde de lei. Restul sunt bani pierduți, la companii aflate în faliment sau în diverse faze de insolvențe.
CITEȘTE ȘI Ciolacu și Bolojan se vor ocupa împreună de reducerea cheltuielilor bugetare în departamentul creat după modelul TrumpDin 124 de miliarde, 19 miliarde sunt la companiile de stat, restul în sectorul privat. Trebuie să închidem portițele prin care unii se pun la adăpost când îi urmărește ANAF-ul. Unii folosesc în mod incorect insolvența (…) Trebuie schimbată Legea insolvenței pentru a asigura că statul are pârghiile necesare să plătească aceste sume.