Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a criticat, vineri, proiectul Ministerului Finanțelor de plată a TVA în cont separat de la 1 octombrie, considerând că o astfel de măsură va afecta grav agențiile de turism, care vor avea costuri mai mari și vor pierde clienți.
“Eventuala aplicare a ordonanței va aduce costuri suplimentare agențiilor care, într-un final, se vor traduce prin pierderi de clienți. Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare, creșterea numărului de tranzacții bancare, implicit a dublării costurilor bancare aferente, creșterea prețurilor din cauza creșterii costurilor agenției, închideri voluntare de companii și faliment în lanț”, se arată într-un comunicat al ANAT.
Asociația consideră că măsura îi va afecta mai ales pe contribuabilii corecți, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Guvernul avizează tele-munca. În ce condiții vor lucra angajații de acasă”Considerăm că această măsură ar leza grav tocmai activitatea contribuabililor corecți, cu precădere a IMM-urilor românești. Defalcarea TVA va afecta atât plățile realizate de companie, cât și încasările de la client. Mai exact, agențiile vor face două plăți în loc de una singură, în două conturi diferite, astfel timpul necesar gestionării și contabilizării facturilor de furnizor va crește”, a afirmat președintele ANAT, Alin Burcea.
Ministerul Finanțelor a publicat recent proiectul de ordonanță privind plata defalcată a TVA (split payment), măsură prevăzută în programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE și care urmează să se aplice din 1 octombrie, care prevede că toate companiile plătitoare de TVA trebuie să deschidă conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decât cu acordul Fiscului, iar orice greșeală în plata TVA va atrage o amendă de 50% din sumă.
După apariția acestui proiect consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a transmis o primă estimare a impactului măsurii: firmele vor deschide circa 300.000 de conturi noi, ceea ce avantajează băncile, iar companiile din utilități și telecom sunt cele mai afectate.