Compania minieră britanică Vast Resources, cu operațiuni în România și Zimbabwe, urmează să primească o investiție de aproximativ 10 milioane de dolari, sumă care ar urma să meargă în special către extinderea operațiunilor din România.
Compania a ajuns la un acord preliminar în acest sens cu un investitor al cărui nume nu l-a făcut public deocamdată și care ar urma să obțină, în urma majorării de capital, o participație de 29% la Vast Resources. Deși nu a anunțat numele investitorului, Vast Resources a precizat că este vorba despre o companie care deține și alte investiții în România.
“Fondurile atrase sunt destinate cheltuielilor de capital și necesarului de capital de lucru, în special pentru operațiunile din România”, afirmă reprezentanții companiei britanice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investiția ar urma să fie realizată în două etape, în valoare de 8 milioane de dolari, respectiv 2 milioane de dolari.
“Investiția propusă de investitorul startegic, de până la 10 milioane de dolari, ar trebui să ne permită să ne realizăm obiectivele strategice în România”, a spus Roy Pitchford, CEO-ul Vast Resources.
Investiția propusă este supusă aprobării Sub-Sahara Capital Group (SSCG), care are dreptul, potrivit condițiilor unui împrumut acordat către Vast Resources, să ofere o finanțare echivelentă, în aceleași condiții. La începutul anului, britanicii au semnat un acord cu fondul african de investiții SSCG Africa Holdings pentru vânzarea a 49,99% din acțiunile deținute la două mine de aur din Zimbabwe, pentru care a încasat 4 milioane de dolari. Totodată, fondul african a acordat Vast Resources un împrumut pe patru ani în sumă de 4 milioane de dolari, la o dobândă de 12% pe an.
Vast Resources, a anunțat, la acel moment, că banii de la SSCG vor fi investiți în cele două mine polimetalice pe care le administrează în România.
Anul trecut, Vast Resources a investit 5,5 milioane de dolari în România, în special în îmbunătățirea minei Mănăila, în mentenanța minei de la Băița Plai și în începerea procesului de ecologizare a iazurilor de decantare ale minei din județul Bihor.
În primăvară, britanicii de la Vast Resources, care dețineau până atunci o participație de 50,1% la Sinarom Mining Group, proprietarul proiectul minier de la Mănăila, au cumpărat acțiunile rămase la această companie, de la omul de afaceri chinez Ni Jin Ming, pentru aproximativ 1 milion de euro.