Una dintre cele mai vechi case de brokeraj iese din piață. Cu închiderea fiecărui intermediar, dispar și potențiali noi investitori de retail, spune un broker

Una dintre cele mai vechi case de brokeraj iese din piață. Cu închiderea fiecărui intermediar, dispar și potențiali noi investitori de retail, spune un broker

Sursa foto: Mikael Damkier / dreamstime.com

scris 24 iul 2017

Casa de brokeraj din Brașov SSIF Romintrade și-a notificat clienții că va înceta unilateral relațiile contractuale cu aceștia, în condițiile în care se retrage din piață după 22 de ani de activitate. „Va continua seria de închideri de brokeri”, spune Lucian Isac, director general la Estinvest Focșani.

Lichiditatea redusă de la Bursa de Valori București face tot mai dificilă susținerea activității caselor de brokeraj. După 22 de ani de activitate, și SSIF Romintrade din Brașov trage obloanele și închide prăvălia. Firma și-a notificat clienții că denunță unilateral contractul de prestări servicii de investiții financiare, acesta urmând să-și înceteze efectele începând cu data de 21 august.

Urmărește-ne și pe Google News
ASF revocă decizia de sancționare a BVB de la începutul acestui an CITEȘTE ȘI ASF revocă decizia de sancționare a BVB de la începutul acestui an

Este anunțul care practic aduce și în atenția pieței că Romintrade se retrage din activitatea de brokeraj. Rulajele de la BVB - care rămân ancorate în zona de 10 milioane de euro chiar după atragerea unor noi emitenți în ultimii 4 ani - par a nu fi suficiente nici pentru a asigura funcționarea unei case de brokeraj într-unul dintre cele mai dinamice orașe ale României.

SSIF Estinvest Focșani are o agenție la Brașov și rămâne – alături de Blue Rock și o agenție a BT Capital Partners – una dintre singurele punți ale orașului către BVB. L-am întrebat pe directorul general Lucian Isac despre cum merge atragerea de clienți la Brașov. „Este cum e piața peste tot”, ne răspunde. Deși orașul este în dezvoltare și sunt mai mulți bani decât în alte părți ale țării, este la fel ca în toată România unde puțini sunt cei care își îndreaptă atenția către bursă. „Aceeași suferință, că nu sunt clienți de retail.” Oamenii sunt mai preocupați de business-ul propriu și sunt puțini cei care înțeleg ce este piața de capital.

Romintrade a intermediat în prima parte a anului tranzacții în valoare de 49,41 milioane lei, abia 0,39% din rulajul de la BVB, potrivit datelor publicate pe portalul operatorului de piață.

După mai mult de un an, ASF închide procedura de redresare financiară la City Insurance, cerând un plan pe 6 luni CITEȘTE ȘI După mai mult de un an, ASF închide procedura de redresare financiară la City Insurance, cerând un plan pe 6 luni

După lichidarea conturilor Romintrade, spune notificarea casei de brokeraj brașovene către clienți, acțiunile vor fi transferate în secțiunea I a Depozitarului Central, iar banii vor fi virați într-un cont colector deschis la Banca Transilvania, ale cărui date de identificare urmează să fie comunicate odată cu documentele aferente închiderii contului.

Romintrade lasă un loc gol, care teorectic ar putea fi ocupat de competitori precum Estinvest. Isac spune că nu este așa și că, de fapt, doar se mai taie o punte către piața de capital. O agenție precum cea a casei de brokeraj din Focșani nu are aceeași capacitate de a acoperi piața cum o făcea o firmă autohtonă, care avea acolo toată logistica pentru a-și servi clienții. Pentru directorul de la Estinvest, este o veste negativă: „Cu atât mai puțini brokeri, cu atât potențialul de a atrage noi clienți de retail va scădea.” Consideră că încă sunt vremuri grele pentru industria de brokeraj. „Va continua seria de închideri de brokeri”, a conchis Isac.

viewscnt
Afla mai multe despre
romintrade
bvb
bursa
estinvest
lucian isac
bt capital partners
blue rock