ULTIMA ORĂ Guvernul reia procedura de înscriere a sitului Roșia Montană în patrimoniul cultural mondial UNESCO

ULTIMA ORĂ Guvernul reia procedura de înscriere a sitului Roșia Montană în patrimoniul cultural mondial UNESCO
scris 31 ian 2020

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat vineri că a luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roșia Montană în lista patrimoiului mondial UNESCO să fie reluată, iar notificarea oficială va fi depusă în aceeași zi, care este și termenul limită pentru declararea acestei intenții.

De ce este important: Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), cere statului despăgubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roșia Montană, și a acuzat fostul Guvern Cioloș că, în ultimele zile de mandat, a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu vor mai putea fi efectuate exploatări de zăcăminte în zonă, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural. Dosarul “Peisajul Cultural Minier Roșia Montană” fusese trimis la UNESCO în 2017, pentru a fi inclus în patrimoniul cultural mondial, în ultima zi a  Guvernului Cioloș.

Urmărește-ne și pe Google News

”În urma analizei și consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roșia Montană în lista patrimoiului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în ședința din această vară a Comitetului patrimoniului mondial care va avea loc în China”, a declarat, astăzi, Gheorghiu.

El a precizat că decizia a fost luată ”printr-o strânsă comunicare și consultare cu premierul României”.

Termenul final pentru depunerea dosarului de înscriere este 1 februarie 2021. 

Moment istoric - După 47 de ani, Marea Britanie iese astăzi din UE. La ce să ne așteptăm pentru economie, vacanțe, ședere, educație, mașini cu volanul pe dreapta și discuții la telefon CITEȘTE ȘI Moment istoric - După 47 de ani, Marea Britanie iese astăzi din UE. La ce să ne așteptăm pentru economie, vacanțe, ședere, educație, mașini cu volanul pe dreapta și discuții la telefon

La începutul lunii iulie 2018, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internațional în curs.

"Noi, guvernarea PSD – ALDE, nu am fost și nu suntem dispuși să plătim din buzunarul cetățeanului cele peste 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma acestui litigiu", a susținut ministrul de atunci al Culturii, George Ivașcu.

În memoriul depus la ICSID, Gabriel Resources citează ca precedent legal o procedură de arbitraj demarată în 1984 și finalizată după 8 ani, în 1992, în care Egiptul a fost obligat să plătească despăgubiri de aproape 28 milioane dolari plus dobânzi investitorilor în proiectul de construire a unui resort turistic în apropierea faimosului complex de piramide de la Giza. Despăgubirile au fost decise de ICSID după ce autoritățile de la Cairo au anulat proiectul, ca urmare a includerii piramidelor în patrimoniul mondial UNESCO.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosia montana
rmgc
gabriel resources
ministerul culturii
unesco