Tranzacție: Electrica devine și producător de energie, cumpărând parcul fotovoltaic Stănești de la un grup de imobiliari israelieni

Tranzacție: Electrica devine și producător de energie, cumpărând parcul fotovoltaic Stănești de la un grup de imobiliari israelieni
scris 23 iun 2020

Electrica Furnizare S.A., parte a Grupului Electrica, intră pe piața de producție de energie electrică, cumpărând Parcul Fotovoltaic Stănești, din județul Giurgiu, de la firmele Raylexo Limited și Long Bridge Management și Administrare.

Cu o capacitate instalată de 7,5 MW și o capacitate de funcționare limitată la 6,8 MW, parcul fotovoltaic Stănești este amplasat pe o suprafață de 17,5 hectare și a fost construit în perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013, începând să injecteze energie electrică în rețea din luna februarie 2013.

Urmărește-ne și pe Google News

Finalizarea tranzacției și transferul titlului de proprietate asupra părților sociale către Electrica Furnizare S.A. sunt supuse îndeplinirii condițiilor suspensive agreate de părți, precum și a formalităților relevante. Prețul de cumpărare va fi determinat la data finalizării tranzacției, în conformitate cu prevederile contractului de vânzare-cumpărare.

ULTIMA ORĂ FOTO Directorul Unifarm, acuzat de DNA că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie pentru o achiziție de măști și combinezoane neconforme CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Directorul Unifarm, acuzat de DNA că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie pentru o achiziție de măști și combinezoane neconforme

Operator al parcului este firma Long Bridge Milenium SRL, controlată de offshore-ul cipriot Raylexo Limited și de Long Bridge Management și Administrare SRL. Grupul Long Bridge, coordonat de omul de afaceri Henry Dan Solomon, este deținut de mai mulți investitori israelien și este cunoscut în special pentru operațiuni imobiliare

“Extinderea pe lanțul valoric al energiei electrice, în special în zona de producție din surse regenerabile, reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Strategiei Grupului Electrica pentru intervalul 2019-2023. Preconizăm că astfel de achiziții ne vor ajuta să atingem sinergii importante, continuând optimizarea ariei de furnizare din cadrul Grupului și în această direcție, în plus față de procesul actual de transformare organizațională.

Long Bridge Milenium SRL s-a remarcat în 2013 pe bursa de energie OPCOM, în chiar primul an de funcționare al parcului fotovoltaic, după ce a încheiat un contract de vânzare de energie pe o perioadă neobișnuit de lungă, fără precedent pentru piața locală, de nu mai puțin de 10 ani, cu cei de la Axpo Energy. Prețul inițial de cumpărare a fost stabilit la 150 lei/MWh, contractul dintre cele două firme prevăzând că acesta urmează să fie indexat anual, în funcție de evoluția cotațiilor de pe OPCOM.

EXCLUSIV Tribunalul arbitral de la Washington ia la \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tribunalul arbitral de la Washington ia la "puricat" istoria subvențiilor românești pentru energia regenerabilă

Conștientizăm importanța decarbonizării sectorului energetic și suntem preocupați de o dezvoltare sustenabilă a afacerii, în special în contextul noii provocări lansate de Comisia Europeană pentru statele membre - Green Deal sau Noul pact ecologic. Cel puțin pentru următoarea decadă, sustenabilitatea înseamnă cu siguranță să fim green în domeniul producției, pentru că Acordul de la Paris are ca obiectiv principal ca, până în 2030, la nivelul Uniunii Europene, producerea de energie din surse regenerabile să depășească 30%. Desigur, dezvoltarea sustenabilă înseamnă pentru noi și faptul că ne preocupă ca astfel de proiecte să aducă plus valoarea estimată pentru afacere și investitori, consolidând rezultatele Grupului Electrica. În acest sens, analizăm în continuare și alte potențiale oportunități de creștere anorganică, în concordanță cu strategia noastră”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

Operatorul parcului fotovoltaic Stănești, Long Bridge Milenium SRL, care urmează să fie preluat de Electrica Furnizare, a terminat anul trecut cu un profit net de 1,74 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 3,5 milioane lei, dar cu venituri totale de peste 10 milioane lei.

VIDEO Luptă în tribunal pe zăcămintele românești de cobalt și litiu scoase la licitație de stat cu promisiunea unei megafabrici de baterii CITEȘTE ȘI VIDEO Luptă în tribunal pe zăcămintele românești de cobalt și litiu scoase la licitație de stat cu promisiunea unei megafabrici de baterii

Electrica Furnizare, filiala de furnizare energie electrică și gaze naturale a Grupului Electrica, furnizează servicii către aproximativ 3,6 milioane de clienți finali, atât în regim de ultimă instanță, cât și pe piața concurențială. Compania deține licență pentru desfășurarea activității de furnizare energie electrică ṣi gaze naturale pe întreg teritoriul țării.

În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creștere cu 2% față de T1 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

Electrica Furnizare este lider de piață cu o cotă totală de piață de 19,83%, având o cotă de 53,15% pe piața reglementată și de 11,64% pe piața concurențială (conform raportului ANRE pentru primele trei luni ale anului 2020).

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
fotovoltaic
parc
achiziție
stanești