Cotațiile petrolului au urcat, marți, la cel mai ridicat nivel începând cu luna martie, sprijinite de asigurările președintelui american, Donald Trump, privind stadiul acordului comercial semnat cu China în ianuarie. Optimismul legat de revenirea cererii globale pentru combustibili, în pofida creșterii numărului de noi cazuri de Covid-19, contribuie la creșterea prețurilor.
Investitorii au fost luați prin surprindere, anterior, de declarațiile consilierului pentru comerț de la Casa Albă, Peter Navarro, care a spus că prima fază a acordului comercial negociat cu China a fost reziliată.
China este unul dintre principalii importatori de petrol, iar informațiile privind relațiile SUA-China au un impact vizibil și imediat asupra activelor din piețele globale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Petrolul s-a ieftinit inițial pe piețele asiatice în urma comentariilor, însă prețurile au revenit pe creștere, după ce Trump a scris pe Twitter că acordul rămâne “complet intact”.
“Declarațiile care au zdruncinat piața s-au dovedit a nu fi știri, astfel că Brentul a recuperat pierderile din debutul tranzacțiilor în Asia. Prețurile și-au continuat creșterea, pe fondul sentimentului de ușurare privind stadiul acordului SUA-China și al indiciilor potrivit cărora cererea de carburanți și traficul global sunt în continuare puternice, în pofida accelerării numărului de infecții cu Covid-19”, a comentat Bjornar Tonhaugen, directorul pentru piețe petroliere al Rystad Energy, citat de MarketWatch.
În jurul orei 16:10 (ora României), petrolul Brent cu livrare în august era în urcare cu 1%, la 43,51 dolari/baril, după ce anterior a atins un maxim intraday 43,93 dolari.
Contractele futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe bursa americană, se apreciau cu 1,25%, la 41,24 dolari/baril.
Ambele sortimente de petrol se tranzacționează la cele mai ridicate valori începând cu luna martie.