Rafinărie din Franța ocupată de sindicaliști, eliberată în forță de Poliție. Angajații tuturor rafinăriilor intră în grevă

Rafinărie din Franța ocupată de sindicaliști, eliberată în forță de Poliție. Angajații tuturor rafinăriilor intră în grevă

Sursa foto:facebook

scris 24 mai 2016

Rafinăria de la Fos-sur-Mer, din sudul Franței, ocupată de luni de sindicaliști care se opun noii Legi a muncii, a fost eliberată marți dimineață de forțele de ordine, însă alte cinci rafinării din totalul de opt din țară sunt încă ocupate, relatează BFMTV. La scurt timp însă a fost anunțat că angajații tuturor rafinăriilor din Franța au votat să intre în grevă.

Operațiunea a început în jurul orei locale 4.15 (5.15 ora României) și s-a încheiat la scurt timp după ora 6 (7 ora României), potrivit Prefecturii Poliției, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Forțele de ordine au întâmpinat "o rezistență importantă", potrivit autorităților, în timp ce sindicaliștii au vorbit de scene de război.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Poliția a acuzat militanții sindicaliști că au incendiat cauciucuri, ceea ce a îngreunat intervenția autorităților. Prefectul poliției din regiunea Bouches-du-Rhone a lăudat, însă, "sângele rece al polițiștilor și jandarmilor". El a precizat că ofițerii au fost atacați cu diferite proiectile și că șapte dintre ei au fost răniți ușor.

Mister: Petrolierul plecat din Iran cu destinația Constanța nu a reușit nici după 80 de zile să livreze încărcătura CITEȘTE ȘI Mister: Petrolierul plecat din Iran cu destinația Constanța nu a reușit nici după 80 de zile să livreze încărcătura

Pe de altă parte, secretarul general al filialei din Bouches-du-Rhone a confederației sindicate CGT, Yann Maneval, s-a plâns că poliția a intervenit cu tunuri cu apă, fără nicio somație. El a subliniat că este vorba "de o declarație de război căreia îi vom răspunde".

"Vor fi tot mai multe greve și noi acțiuni", a avertizat și secretarul general național al UD-CGT, Olivier Mateu.

Potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului, cisternele blocate în sensurile giratorii din zonă au reînceput să circule, sub escorta poliției.

Legea Muncii,adoptată de Guvernul francez prin angajarea răspunderii după ce a eșuat în a obține suficiente voturi pentru acordul Parlamentului, elimină mare parte din protecția acordată muncitorilor francezi și permite angajatorilor să majoreze numărul orelor de muncă. Legea a generat proteste de stradă încă din primăvară.

Șase rafinării din cele opt din Franța erau blocate luni seară, față de patru duminică. Aceste blocaje provoacă de mai multe zile dificultăți în aprovizionarea benzinăriilor, ceea ce a dus la formarea de cozi la pompă.

Iar aceasta nu este singura amenințare la adresa aprovizionării cu benzină și motorină: angajații terminalelor petroliere din Havre, care asigură 40% din importurile franceze, au votat luni seară să intre în grevă.

Anul trecut au fost descoperite cele mai puține zăcăminte de petrol începând cu 1952 CITEȘTE ȘI Anul trecut au fost descoperite cele mai puține zăcăminte de petrol începând cu 1952

"Circa 20% dintre benzinării sunt închise sau în dificultate", din totalul de 12.000 din Hexagon, a anunțat luni secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies.

Autoritățile au îndemnat populația să nu se grăbească să își facă rezerve de carburant, pentru că o astfel de măsură nu se justifică.

La rândul său, premierul Manuel Valls le-a cerut luni "francezilor să nu cedeze în fața panicii" și a dat asigurări că depozitele vor fi deblocate.

Ministrul Economiei, Manuel Macron, le-a cerut opozanților față de Legea muncii care blochează rafinăriile să "lase să avanseze (…) o Franță care muncește, o Franță care produce, o Franță care crede în viitorul său".

Potrivit directorului Direcției pentru Energie și Climă din cadrul Ministerului Mediului, Laurent Michel, unele benzinării au înregistrat în weekend o cerere de trei ori mai mare decât normal.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
legea muncii
rafinarii