Asociația Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) realizează un studiu în cooperare cu Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) privind starea tehnică a rețelelor, a anunțat directorul general ACUE, Silvia Vlăsceanu, la Profit Energy.forum.
Conferința este organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica, cărora le mulțumim pentru participare
Potrivit oficialului ACUE, scopul acestui studiu este recunoașterea costurilor cu investițiile în rețelele de distribuție de către ANRE în evaluarea tarifelor de distribuție.
“O parte din date vor fi făcute publice și vom acționa împreună cu ANRE pentru realizarea unor investiții în infrastructura de transport de electricitate”, a arătat Vlăsceanu.
Directorul ACUE s-a referit și la actualul stadiu al extinderilor de rețele. În opinia sa există două situații. Prima vizează localități izolate, cu un acces dificil la locul de consum.
“Chiar dacă îi ajuți (pe respectivii consumatori finali) și vii cu soluții tehnice - trebuie să le explici că trebuie să plătească o factură, să nu fie în incapacitatea de a o plăti”, a declarat Vlăsceanu.
A doua situație vizează clădiri construite în extravilan, în special de vacanță. “Chiar dacă potențialul consumator își poate plăti factura, nu este corect din punct de vedere economic să socializezi aceste costuri de extindere de rețele”, consideră președinte ACUE, apreciind că doar distribuitorii sunt cei care achită extinderile de rețele.
Silvia Vlăsceanu se referă la faptul că, în momentul în care o companie de distribuție ar finanța o extindere în vederea alimentării “unor case de vacanță”, aceasta va raporta investiția la ANRE și, dacă ar fi recunoscută, ar conduce la majorarea tarifelor de distribuție pentru fiecare din consumatorul din aria sa de distribuție
Potrivit reglementărilor ANRE, majoritatea extinderilor de rețele ar trebui finanțate în parteneriat de autoritățile locale și distribuitorul monopolist local, potrivit unor formule care stabilesc cotele fiecărui finanțator.