Profit Energy.forum Sorin Gal (ANRM): Redevențele la gaze naturale vor fi calculate la un preț real, atât la import, cât și la export

Profit Energy.forum Sorin Gal (ANRM): Redevențele la gaze naturale vor fi calculate la un preț real, atât la import, cât și la export
scris 15 mai 2017

Noul preț de referință la care sunt aplicate cotele procentuale de redevență prevăzute de Legea petrolului, neactualizat din 2008, va fi un preț de referință real, a anunțat Sorin Gal, director în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Profit Energy.forum.

Conferința este organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica, cărora le mulțumim pentru participare

Urmărește-ne și pe Google News

Noul preț de referință va fi aplicat începând cu calcularea redevențelor percepute pentru concesiunile din cea de-a 11-a rundă de explorare, care urmează a fi lansată în acest an de ANRM.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“În noua formulă a prețului de referință folosim prețul ponderat al pieței interne, aplicăm o putere calorică superioară, ca medie anuală”, a declarat Gal.

În plus, dat fiind faptul că. începând cu 2019-2020, odată cu construcția BRUA, exportul de gaze al României se va majora de la 1% la 50% din total producție, noua formulă se va referi și la un un preț legat de export, "un preț mediu pe hub-uri preluat din Platts”.

Directorul ANRM susține că noile proiecte din runda a 11-a și finalizarea rundei a 10-a vor contribui la dublarea actualelor rezerve de gaz ale României, și vor majora considerabil producția, care se situează în prezent la un nivel de 11-12 milioane de metri cubi pe zi.

Numai proiectele offshore, din Marea Neagră, ar putea contribui cu o majorare suplimentară de 6-7 milioane de metri cubi pe zi.

EXCLUSIV Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Lichiditatea pe bursa de gaze a crescut. Piața a fost mișcată în sus de un producător de îngrășăminte chimice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Lichiditatea pe bursa de gaze a crescut. Piața a fost mișcată în sus de un producător de îngrășăminte chimice

Din 2008, acest preț de referință a fost fixat de ANRM la nivelul de 495 lei/mia de metri cubi, adică 45,71 leiMWh, cât era la acea dată prețul de vânzare al gazelor naturale din producția internă recomandat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. Pentru calculul redevenței datorate, în ecuație intră prețul de referință, cotele procentuale de redevență, stabilite de lege în funcție de nivelul de producție trimestrial al zăcămintelor, și cantitățile de gaze extrase brute.

Între timp, însă, urmare a calendarului de liberalizare convenit cu instituțiile financiare internaționale, prețul reglementat de achiziție al gazelor naturale din producția internă a ajuns la 60 leiMWh pentru consumatorii casnici în 2015, fiind de alfel eliminat cu totul de la 1 aprilie 2017, ca urmare a liberalizării prețului în relația dintre producători și furnizori, și la 89,40 leiMWh pentru cei industriali în 2014, acest segment de piață fiind complet liberalizat de la 1 ianuarie 2015.

În primul trimestru din 2017, pe piețele centralizate de gaze din România, prețul de vânzare al gazelor a variat între 61 și 90 leiMWh, în prețurile unora dintre tranzacții intrând și tarifele de înmagazinare a gazelor. În prezent, prețul spot al gazelor pe bursa olandeză, cea mai importantă din Europa, se cifrează la circa 15 euroMWh. Acum, ANRM ia în calcul modificarea prețului de referință al gazelor utilizat la calculul redevențelor datorate de producători, de la nivelul de 45,71 lei/MWh stabilit în 2008.

În acest scop, Agenția a încheiat un contract cu Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, în baza căruia instituția de învățământ a elaborat un studiu cu privire la stabilirea prețului de referință, potrivit unui document al ANRM. Demersul a fost inițiat și ca urmare a unei dispuneri de măsuri dictate de Curtea de Conturi, precizează Instituția, și va face obiectul unei dezbateri publice cu părțile implicate.

Potrivit unui articol Profit.ro , Agenția ia în calcul trei variante de stabilire a prețului de referință pentru calculul redevențelor la gaze. Prima dintre acestea prevede stabilirea prețului de referință în funcție de cotațiile medii și de volumele tranzacționate pe bursele de gaze europene, ANRM dând ca exemplu în acest sens în primul rând hub-urile naționale britanic și olandez, dar și pe cele din Austria, Belgia sau Germania A doua variantă ar lega prețul de referință pentru redevențe tot de cotațiile medii de pe o bursă externă, așa cum sunt ele afișate de către publicația de specialitate Platts Euro Gas Daily. A treia posibilitate analizată de ANRM prevede, pentru stabilirea prețului de referință, coroborarea cotațiilor medii la gaze de pe o bursă externă cu cele de pe piețele centralizate din România, urmând ca ponderea în calcul a tranzacțiilor de pe bursa românească să fie stabilită și comunicată de ANRM trimestrial.

ANRM are în vederea modificarea prețului de referință pentru redevențele la gaze naturale după ce Curtea de Conturi a arătat, într-un raport publicat anul trecut, că Agenția a stabilit și menținut în mod defectuos acest preț, mai precis în dezacord cu Legea petrolului. Legea respectivă prevede că acest preț de referință se stabilește pe bază de studii de fundamentare de specialitate. În 1998, ANRM a emis un ordin care prevedea că prețul de referință se stabilește lunar, ca echivalent valoric și al puterii calorifice pentru un coș de combustibili alternativi, cu cea mai frecventă utilizare în România, cotați pe piața internațională. Ulterior, potrivit Curții de Conturi, în 2001, Ministerul Industriilor a emis un ordin prin care se suspenda dispoziția ANRM din 1998 și se stipula că prețul de referință se calculează ca medie a prețurilor gazelor naturale din producția internă și a celor din import, ponderată cu cantitățile care compun acest amestec.

viewscnt
Afla mai multe despre
redevențe
gaze
preș de referință
exort