Cel mai mare risc pentru securitatea energetică a României este cel cibernetic, iar legislația în domeniu ar trebui înnăsprită pentru a obliga companiile care operează infrastructuri critice să deruleze audituri de securitate în această privință, precum cele din sectorul bancar, a declarat, la Profit Energy.forum, Răzvan Nicolescu, Energy & Resources Industry Leader Deloitte România, fost ministru al Energiei.
Conferința este organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica, cărora le mulțumim pentru participare
"Vulnerabilitatea sectorului energetic românesc este legată de guvernanța sectorului în ansamblul său, guvernarea instituțională. Însă riscul cel mai mare pentru securitatea energetică a țării este cel cibernetic. În zona IT, ar trebui să se impună măsuri mai stricte, legislația ar trebui înăsprită astfel încât companiile care gestionează infrastructuri critice să fie obligate să facă audituri de securitate, precum cele din sistemul bancar", a spus Nicolescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a susținut declarația în contextul în care, săptămâna trecută, un val de atacuri cibernetice a afectat aproape 100 de țări, exploatând un defect dezvăluit în documente divulgate de la Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA).
În România, o parte din activitățile platformei industriale Dacia de la Mioveni a fost întreruptă temporar, iar o celulă de criză a fost creată în primele ore pentru a gestiona situația. Dacia și-a reluat producția luni dimineață, la ora 7.00, și a anunțat că sistemele informatice ale grupului funcționează normal.
Serviciul Român de Informații (SRI) organizează în premieră, de luni până miercuri, un exercițiu de securitate cibernetică, pentru a vedea cum răspund instituțiile de stat și private la un atac cibernetic, datele obținute urmând să fie folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la astfel de incidente.