Prețurile mari înregistrate pe piața pentru ziua următoare din această iarnă, când au sărit până la 680 de lei pe MWh, au provocat falimentul a 5 furnizori, alți 2-3 aflându-se sub analiza Agenției Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei, a anunțat Ion Lungu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică (AFER), director general CEZ Trade, la Profit Energy.forum.
În plus, cei care au suferit cel mai mult sunt furnizorii, pierderile situându-se la un nivel de100 de milioane de euro, probabil chiar mai mari, a declarat Lungu.
Conferința este organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica, cărora le mulțumim pentru participare
“Cinci furnizori au în intrat în insolvență, iar alți 2-3 au probleme, din cauza situației din iarnă”, a afirmat președintele AFER.
“Competiția mare între furnizori pentru a ajunge la consumatorii finali duce la niște marje mici, uneori la limita suportabilității”, a adăugat acesta.
Potrivit lui Lungu, în prezent există o schimbare de paradigmă la nivelul furnizorilor: o vânzare pură de energie electrică nu mai este profitabilă, fiind mult mai atractivă comercializarea unui pachet gaz/energie electrică, dublat de oferirea de servicii de consultanță, mentananță, oferte de echipamente etc.
Probleme au și operatorii de rețele, în special cu recunoașterea costurilor, cu mecanismele care să stimuleze noi investiții în rețele și cu schimbarea regulilor în timpul jocului.
Lungu recunoaște că și consumatorii sunt nemultumiți: prețul energiei a scăzut pe piața en-gros, însă factura se mărește. Explicația președintelui AFER: “Cresc taxele, în domeniile în care se acestea se plătesc, iar factura de energie se plătește”.