Tobescu, ANRE, la Profit Energy.forum: Nu putem face protecție socială în locul Guvernului

Tobescu, ANRE, la Profit Energy.forum: Nu putem face protecție socială în locul Guvernului
scris 15 mai 2017

Protecția socială a consumatorilor de energie și gaze naturale este prerogativa Guvernului și a Parlamentului, nu a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a declarat, la Profit Energy.forum, Florin Tobescu, șef de serviciu la Direcția Relații Internaționale a ANRE.

Conferința a fost organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica, cărora le mulțumim pentru participare

Urmărește-ne și pe Google News

Tobescu a făcut această declarație în contextul în care, de la 1 aprilie 2017, Guvernul nu mai stabilește prețul cu care producătorii locali de gaze își vând furnizorilor producția destinată consumatorilor casnici, acesta fiind liberalizat și stabilit exclusiv prin cerere și ofertă. În schimb, ANRE continuă să țină sub control prețul final la gaze pe care consumatorii casnici îl achită furnizorilor, prețul respectiv urmând să fie în continuare unul fix și reglementat, stabilit de Autoritate.

De asemenea, producătorii nu mai sunt obligați să pună la dispoziție cu prioritate furnizorilor cantitățile necesare acoperirii consumului populației.

"ANRE este o instituție care este preocupată permanent de protecția consumatorului vizavi de prețuri, dar există și o responsabilitate a Guvernului, de protecție socială, și nu poate substitui reglementatorul din energie lipsa unor măsuri de asemenea natură din legislația primară", a spus Florin Tobescu. 

Asociație: Peste 3.000 de copii au diabet insulino-dependent în România CITEȘTE ȘI Asociație: Peste 3.000 de copii au diabet insulino-dependent în România

Potrivit unui studiu recent realizat de Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) al Facultății de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sistemul actual de acordare a ajutoarelor de încălzire nu identifică în mod adecvat consumatorii aflați în dificultate, dat fiind că aproape trei sferturi, respectiv 70% din gospodăriile cele mai sărace, cu venituri de până la 155 de lei pe membru, nu primesc niciun ajutor.

O lege adoptată în toamna anului trecut prevede că, începând cu aprilie 2018, toate ajutoarele sociale vor fi unificate sub forma unui venit minim de incluziune. Acesta va include și un supliment pentru locuire, în fapt o subvenție pentru încălzirea locuințelor, care se va acorda diferențiat, în funcție de tipul de combustibil utilizat.

Potrivit fostului Executiv, vor primi acest ajutor familiile care au un venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună. În medie, cei care se încălzesc cu lemne vor primi câte 64 de lei pe lună, în perioada rece, cei care se încălzesc cu gaze 182 de lei pe lună, cei care folosesc energia electrică 156 de lei, iar cei care sunt racordați la sistemul centralizat de distribuție a energiei termice 178 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
consumatori casnici
consumatori vulnerabili
pret gaze
pret energie
saracie energetica
subventii incalzire