OMV Petrom: Perimetrul offshore din Georgia va fi concesionat numai dacă negocierea unui contract de partajare a producției va fi finalizată cu succes

OMV Petrom: Perimetrul offshore din Georgia va fi concesionat numai dacă negocierea unui contract de partajare a producției va fi finalizată cu succes
scris 29 iun 2020

Perimetrul de explorare II offshore din Georgia, pentru explorarea căreia compania românească OMV Petrom a fost declarată câștigătoare a unei licitații internaționale, va fi concesionat oficial numai dacă negocierea unui contract de partajare a producției va fi finalizată cu succes.

Dagă negocierile cu guvernul georgian vor fi finalizate cu succes, OMV Petrom va obține drepturile de a desfășura activități de explorare țiței și gaze naturale în perimetrul II, amplasat în platoul continental și în zona economică offshore a Georgiei din Marea Neagră, precizează compania, într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Perimetrul de explorare II offshore acoperă o suprafață totală de 5.282 de kilometri pătrați.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

OMV Petrom a fost selectată drept câștigătoare a licitației internaționale deschise, organizată de Ministerul Economiei și Dezvoltării Durabile a Georgiei, pentru perimetrul II offshore.

„Ne continuăm planurile de a ne extinde activitățile din upstream în regiunea Mării Negre. Aceasta este o altă etapă importantă, după semnarea unui contract pentru intrarea în licența de explorare Han Asparuh, în zona offshore a Bulgariei. Este o continuare firească a experienței noastre de peste 40 de ani în apele românești ale Mării Negre”, susține Peter Zeilinger, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Upstream.

EXCLUSIV Romgaz vrea să profite de criză și să intre pe piața rezidențială de gaze prin achiziționarea unui furnizor cu un portofoliu de clienți stabil CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romgaz vrea să profite de criză și să intre pe piața rezidențială de gaze prin achiziționarea unui furnizor cu un portofoliu de clienți stabil

OMV Petrom este implicată în operațiuni și în alte regiuni din Marea Neagră. Profit.ro a anunțat recent că aceasta va prelua o participație de 42,86% din proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, în cazul în care tranzacția cu compania mamă, deja anunțată, se va finaliza, în urma deciziei guvernului bulgar de a aproba transferul participației deținute de Repsol către ceilalți doi parteneri, Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria. Totodată, licența de explorare a fost extinsă cu doi ani, urmând a expira pe 15 mai 2022.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție în Marea Neagră a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (perimetrul Istria) și operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Ca urmare a adoptării legii offshore, care a majorat considerabil fiscalitatea, dar și a OUG 114, care a plafonat prețul gazelor și a impus restricții le export, cele două companii au amânat în repetate rânduri adoptarea deciziei finale de investiție pentru Neptun Deep. Mai mult, gigantul american Exxon a confirmat pentru Profit.ro că intenționează să-și vândă participația în proiect.

Producția de țiței și gaze din apele de mică adâncime (perimetrul Istria) a OMV Petrom este de circa 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat circa 17% din producția Grupului în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
georgia
perimetru
concesionare
partajare a producției