Arabia Saudită a strâns un total de 12,35 miliarde de dolari din vânzarea de acțiuni la grupul Aramco, după ce a crescut oferta la cea mai valoroasă companie petrolieră din lume, arată un document văzut de Reuters.
Guvernul a aprobat scoaterea din circuitul agricol a 189 terenuri situate în extravilan și necesare pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale ”Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul depozitului Bilciurești”.
Prețul mediu zilnic energiei furnizate vineri a sărit de 1.000 de lei/MWh, după ce cu o zi înainte atinsese nivelul de 944 lei/MWh. Prețul orar a atins și el maxime, de 3.328 lei/MWh, în apropierea celui mai ridicat preț orar de vară, din 2021 și 2022, când Europa a traversat o criză energetică, iar prețul gazelor îl dicta pe cel al electricității.
Guvernul a majorat, de la 13 bani la 20 de bani, grantul acordat transportatorilor pe litrul de motorină.
OPEC și-a menținut previziunile privind creșterea relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024 și anul viitor, afirmând că creșterea economică rezistentă și călătoriile aeriene vor sprijini utilizarea combustibilului în lunile de vară, transmite Reuters.
România și Ungaria au furnizat în luna iunie aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei, care la rândul său și-a dublat în această lună volumele importate până la un nivel record, ca urmare a bombardamentelor rusești ce au afectat sistemul național. Probabil că acesta a fost unul din principalele motive, alături de canicula instalată, pentru care piețele spot de la București, Budapesta și Balcani au fost cele mai scumpe din Europa, prețurile din regiune deconectându-se practic de cele din vestul continentului.
Tesla este primul producător de automobile electrice din Europa care se vede nevoit să majoreze prețurile mașinilor pe care le produce în China și le vinde pe piața din UE. Măsura vine ca urmare a introducerii unor tarife vamale suplimentare, de către Comisia Europeană.
Transparentizarea tranzacțiilor, crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară pe piața de echilibrare și posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a prețurilor pentru o perioadă de 3-6 luni. Acestea sunt măsurile aflate în analiza Ministerului Energiei, ANRE și Transelectrica pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piața de Echilibrare.
Canicula și importurile făcute de Ucraina din România și statele vecine ca urmare a bombardamentelor rusești care au afectat sistemul național au condus la stabilirea unor prețuri record pentru perioada de vară pe piața spot operată de OPCOM. Astfel, un MWh furnizat joi în intervalul orar 20-21 a costat 2800 lei (563 euro), iar prețul mediu zilnic al energiei furnizate joi la 945 de lei/MWh (190 de euro).
Angajații Soceram Doicești din județul Dâmbovița au protestat, miercuri, în curtea societății, alături de conducerea firmei, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la refuzul DEER de a pune sub tensiune parcurile fotovoltaice ale firmei, investiție de 10 milioane de euro.