Protest spontan la Soceram Doicești legat de refuzul DEER de a pune sub tensiune parcuri fotovoltaice. UPDATE Reacția DEER

Protest spontan la Soceram Doicești legat de refuzul DEER de a pune sub tensiune parcuri fotovoltaice. UPDATE Reacția DEER
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2024

Angajații Soceram Doicești din județul Dâmbovița au protestat, miercuri, în curtea societății, alături de conducerea firmei, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la refuzul DEER de a pune sub tensiune parcurile fotovoltaice ale firmei, investiție de 10 milioane de euro. UPDATE Vezi mai jos reacția DEER

Protestatarii reclamă că investiția, fiind una mare, și făcută în mare parte prin credite bancare, este pusă în pericol și poate duce la falimentul celor care au realizat-o.

Urmărește-ne și pe Google News
Ungaria va elimina, în 2025, taxele pe profiturile excepționale impuse anumitor companii CITEȘTE ȘI Ungaria va elimina, în 2025, taxele pe profiturile excepționale impuse anumitor companii
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Societățile Soceram S.A. și MHC Water Power S.A. trag un semnal de alarmă cu privire la abuzurile societății Distribuție Energie Electrică România (DEER) în ceea ce privește punerea sub tensiune a parcurilor fotovoltaice dezvoltate de cele două societăți în comuna Doicești, județul Dâmbovița. Deși au fost depuse cererile și documentele necesare pentru punerea sub tensiune, potrivit legii, pentru perioada de probe a parcurilor fotovoltaice, DEER refuză cu obstinație să ofere un răspuns oficial și să procedeze la punerea sub tensiune a acestor parcuri", se arată într-un comunicat al Soceram SA, arată Agerpres.

Societatea reclamă că lipsa de acțiune din partea DEER față de demersurile făcute împiedică livrarea energiei electrice în rețea, destabilizând astfel planurile de dezvoltare ale celor două companii.

"Prin neconectarea acestor parcuri la rețeaua de distribuție, DEER nu doar că pune în pericol sustenabilitatea investițiilor, dar creează în același timp și prejudicii majore economiei locale din județul Dâmbovița, unde 440 de angajați ai Soceram își câștigă existența. Situația creată de DEER are consecințe devastatoare asupra activității și funcționării celor două companii, iar întârzierea punerii sub tensiune a parcurilor fotovoltaice poate conduce la scadența anticipată a creditelor contractate de Soceram și MHC Water Power. Acest lucru poate declanșa executarea silită a bunurilor celor două societăți", mai anunță Soceram în comunicatul de presă.

Soceram susține că riscul cel mai mare este închiderea fabricilor de BCA, cărămidă și mortar pe care le deține, lăsând fără loc de muncă 440 de angajați, precum și la oprirea furnizării de energie electrică de către hidrocentralele MHC Water Power, fapt ce poate avea ca efect producerea unui dezechilibru pe piața de energie electrică.

"Este imperios necesar ca autoritățile competente să intervină pentru a remedia această situație și pentru a asigura un mediu de afaceri echitabil și transparent", mai transmite Soceram.

Soceram SA Doicești are capital integral românesc și o istorie de peste 40 de ani în producerea și comercializarea materialelor de construcții.

UPDATE 11 iulie DEER a transmis următoarele precizări:

Pentru cele 2 parcuri fotovoltaice dezvoltate de către societățile Soceram și MHC Water Power menționăm următoarele:

La acest moment nu sunt îndeplinite toate condițiile stipulate în Avizele Tehnice de Racordare emise de Operatorul de Distribuție și preluate în contractele de racordare între OD și cele două societăți mai sus amintite.

Precizăm faptul că Avizul Tehnic de Racordare este emis în condițiile respectării legislației secundare (Ordinul ANRE 59 din 2013).

De aemenea, în vederea punerii în funcțiune, conform Ordinului ANRE nr. 51/2019 Procedură de Notificare pentru racordarea unităților generatoare și de verificare a conformității unităților generatoare cu cerințele tehnice privind racordarea unităților generatoare la rețelele electrice de interes public, actualizat, solicitantul are obligația legală de a depune la Operatorul de Distribuție [OD], cu cel puțin 3 luni înainte de data propusă pentru punerea sub tensiune, solicitarea pentru punerea în funcțiune (întocmită în conformitate cu modelul din Anexa 16) însoțită de Documentația Unității Generatoare și să specifice termenul planificat pentru punerea în funcțiune, solicitare netransmisă la acest moment.

Trebuie menționat și faptul că investitorii nu au respectat clauzele agreate de părți, din contractele de racordare și că Avizul Tehnic de Racordare a fost întocmit în baza unui studiu efectuat de o societate independentă, selectată de investitor, Avizul Tehnic de Racordare se validează/emite, de către o comisie tehnică specializată, formată din specialiști din cadrul companiei, într-o manieră obiectivă și independentă.

În consecință, considerăm organizarea protestului, în prezența reprezentanților presei, un demers forțat, abuziv si malițios împotriva Distribuție Energie Electrică Romania S.A. (DEER), ținând cont de faptul că  această companie este parte a Grupului Electrica și începând cu anul 2014 este o companie cu capital majoritar privat, listată la bursele din Londra și București și orice informație sau acuzație ori acțiune împotriva acesteia afectează în mod direct imaginea DEER S.A. și a Grupului Electrica.

Urmare a demersurilor nefundamentate, netemeinice și abuzive, inițiate de cele două companii  la adresa DEER S.A. și a Grupului Electrica, Operatorul de Distribuție își rezervă dreptul de a pretinde daune interese cauzate de această acțiune, pentru orice prejudiciu de imagine sau material care rezultă din acest eveniment.   

Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice, care acoperă 18 județe, reprezentând 40,7% din teritoriul României (97.196 kmp). Cu o tradiție de peste 120 de ani, DEER oferă servicii pentru pentru aproape 4 milioane de utilizatori, prin intermediul unei rețele de distribuție a energiei electrice de peste 200.000 km.

viewscnt
Afla mai multe despre
deer
fotovoltaice